Öğretmen-öğrenci etkileşiminin sınıf atmosferine etkisi (Aksaray ili örneği)
The impact of the teacher-student interaction on the classroom atmosphere (The case of Aksaray province)
  1. Tez No: 219207
  2. Yazar: GÜLÜMSER CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER PİLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: communication skills, classroom climate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 3., 4. ve 5. sınıflarda öğretmenlik yapan öğretmenlerin, iletişim becerileri ile sınıf atmosferi arasındaki ilişki yaş, cinsiyet, mezun oldukları okul, hizmet süresi, görev yaptığı okul ve sınıf açısından ele alınarak incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi Aksaray Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Mehmet Timur Sarrafoğlu İlköğretim Okulu, Şehit Recep Bozdağ İlköğretim Okulu ve Zafer İlköğretim Okulunda görev yapan 3., 4. ve 5. sınıf öğretmenleri ile bu öğretmenlerin okuttukları sınıfın öğrencilerinden oluşmaktadır. Örnekleme alınan öğretmen sayısı 16 ve öğrenci sayısı 484'dür.Öğretmenlerin iletişim becerileri ? İletişim Becerileri Envanteri? ile ölçülmüştür. Okuttukları sınıfların öğrencilerine de ?Sınıf Atmosferi Envanteri? ölçeği uygulanmıştır.Her iki ölçekten elde edilen puanların ortalamaları hesaplanmıştır. Bu puan ortalamalarından yola çıkılarak öğretmenlerin iletişim becerilerini ?iyi? ve ?çok iyi? olmak üzere iki gruba ayırt edilmiştir. Öğrencilerin sınıf atmosferine ilişkin bulgular ise yine bu puan ortalamalarından yola çıkılarak ?orta? , ?iyi? ve ?çok iyi? olmak üzere üç gruba ayırt edilmiştir.Yapılan araştırma sonucunda erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere oranla düşük iletişim becerisine sahip oldukları görülmüştür.İletişim becerisi en yüksek öğretmen grubu Eğitim Fakültesi ve Açıköğretim, Yüksekokul mezunu olan öğretmenler iken Eğitim Enstitüsü mezunlarının da iletişim beceri puanlarının ikinci derecede yüksektir.Sınıf atmosferi ile iletişim becerisi arasında ilişkinin incelendiği araştırmada ikisi arasında anlamlı bir paralellik görülmüştür. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu iletişim becerilerini iyi olarak nitelendirirken, bu öğretmenlerin okuttukları sınıfların öğrencileri de verdikleri puanlarla sınıf atmosferini genel olarak iyi bulduklarını göstermişlerdir.Öğrencilerin cinsiyet farkına göre sınıf atmosferi değerlendirilmesinde; kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre sınıf atmosferini daha olumlu buldukları belirlenmiştir.Anahtar Kelime; İletişim becerisi, sınıf atmosferi
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the communication skills of the 3rd, 4th, and 5th grade teachers of primary schools and classroom climate from the viewpoints of age, gender, the schools that the teachers completed, seniority, schools and classrooms was examined.The sampling of the study consisted of 3rd, 4th, and 5th grade teachers of three primary schools (Mehmet Timur Sarrafo?lu Primary school, ?ehit Recep Bozda? Primary School and Zafer Primary School) under the jurisdiction of Aksaray province National Education Directorate and the students of these teachers. While the total number of students was 484, the total number of teacher was 16.The communication skills of the teachers were measured by means of“the communication skills inventory.”The students of them were applied the scale of“classroom climate inventory.”Then, the average of the scores obtained from both scales was calculated.In accordance with these scores, the communication skills of the teachers were classified into two groups as“good”and“very good.”On the other hand, the findings for the students' classroom climate perceptions was classified into three as medium“, ”good“, and ”very good."According to the study results, the communication skills of the male teachers appeared lower than the female ones.Meanwhile, the communication skills of the education faculty, Open University/vocational university graduates appeared higher than the Institute of Education graduates whose communication skills was high as well.The examination of the relationship between the communication skills and classroom climate indicated a meaningful correlation between them. While most of the teachers assessed their communication skills as good, the students of them generally considered the classroom climate as good, too.The examination of the students' classroom climate consideration revealed that it was evaluated more positively by girls than the boys.