Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi öğretiminde çoklu ortam kullanımının akademik başarı ve tutumlara etkisi
The effect of using multimedia in Ataturk principles and revolution history education on the academic success and attitudes
  1. Tez No: 227864
  2. Yazar: BÜLENT AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİNGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretimi, çoklu ortam, akademikbaşarı, tutum, Ataturk Principles and Revolution History education, multimedia, academicachievement, attitude
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu araştırmanın amacı, çoklu ortam kullanımının öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersindeki akademik başarılarına, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihine, bilgisayara ve çoklu ortama yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırmanın deneysel uygulaması 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 1. sınıf A-B şubelerinde öğrenim gören 71 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 36, kontrol grubunda 35 öğrenci yer almıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın verileri Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi akademik başarı testi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği, bilgisayar tutum ölçeği, çoklu ortam tutum ölçeği ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinde çoklu ortam kullanımına yönelik değerlendirme formu ile toplanmıştır.Akademik başarı testi ve tutum ölçeklerinden elde edilen veriler SPSS 15.0 programında bağımsız gruplar için t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA ile değerlendirilmiştir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinde çoklu ortam kullanımına yönelik değerlendirme formuna cevap veren deney grubundaki 36 öğrencinin cevapları nitel araştırma yöntemleri ilkeleri doğrultusunda doküman değerlendirme teknikleriyle değerlendirilmiş ve öğrencilerin bu konuya yönelik ortak görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın nicel bölümünün sonuçlarına göre, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinde çoklu ortam kullanımı öğrencilerin akademik başarılarında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık oluşturmuştur [F(1-69) = 6.040, p.05)]. Çoklu ortam kullanımı, öğrencilerin çoklu ortama yönelik tutumları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır [F(1-69) = .352, p>.05)].Deney grubundaki öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi akademik başarı son test puanları cinsiyet değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık oluşturmamıştır (t(34)=.537, p>.05). Deney grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(34)=.471, p>.05). Deney grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin bilgisayar tutum ölçeği son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(34)=1.301, p>.05). Deney grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin çoklu ortam tutum ölçeği son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(34)=.863, p>.05).Kontrol grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği ön test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(33)= .192, p>.05). Kontrol grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(33)= .418, p>.05). Kontrol grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin bilgisayar tutum ölçeği son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(33)= .891, p>.05). Kontrol grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin çoklu ortam tutum ölçeği son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur (t(33)= 1.280, p>.05).Deney grubunda yer alan öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi akademik başarı son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-32)= 2.068, p>.05). Deney grubunda yer alan öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-32)= 1.191, p>.05). Deney grubunda yer alan öğrencilerin bilgisayar tutum ölçeği son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-32)=1.743, p>.05). Deney grubunda yer alan öğrencilerin çoklu ortam tutum ölçeği son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-32)= .934, p>.05).Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi akademik başarı son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-31)=.406, p>.05). Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-31)=.515, p>.05). Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin bilgisayar tutum ölçeği son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-31)= 2.339, p>.05). Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin çoklu ortam tutum ölçeği son test puanları öğrenim durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (F(3-31)= 1.686, p>.05).Deney grubunda yer alan öğrencilerin bilgisayar tutum ölçeği son test puanları kişisel bilgisayar sahibi olma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (t(34)=.766, p>.05). Deney grubunda yer alan öğrencilerin çoklu ortam tutum ölçeği son test puanları kişisel bilgisayar sahibi olma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (t(34)=.897, p>.05).Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin bilgisayar tutum ölçeği son test puanları kişisel bilgisayar sahibi olma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (t(34)=.360, p>.05).Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin çoklu ortam tutum ölçeği son test puanları kişisel bilgisayar sahibi olma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermemektedir (t(34)=1.301, p>.05).Deney grubundaki öğrenciler, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretiminde çoklu ortam kullanımına yönelik değerlendirmelerinde çoklu ortamda hazırlanan etkinlikler sayesinde daha iyi öğrendiklerini, bilgilerin kalıcı olduğunu, derslerin tekdüzelikten kurtulduğunu, derse karşı ilgilerinin arttığını, kendi hızlarına göre çalışabildiklerini, ders kitabına ve öğretim elemanına bağımlılıklarının azaldığını, bilgilerin farklı kaynaklarla desteklenebildiğini ve üst düzey düşünme becerilerinin geliştiğini belirtmişlerdir.Çoklu ortam uygulamalarına yönelik olumsuz görüşler ise çoklu ortamla ders işleme sürecinde öğretmen-öğrenci etkileşiminin yeterli olmadığı ve sınıf atmosferinden uzaklaşıldığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the effect of the usage of multimedia on students? academic achievement in the Ataturk Principles and Revolution History course, and their attitude to Ataturk Principles and Revolution History, computer and multimedia. The experimental application of the research has been accomplished with 71 students in the first A and B classes in the Turkish Education Department, Gazi Faculty Of Education, Gazi University, Ankara in the 2007-2008 academic year. There were 36 students in the experimental group and 35 students in the control group. The research has been done with a pre-test and post-test experimental design with a control group.The data of the research have been collected with the Ataturk Principles and Revolution History academic achievement test, Ataturk Principles and Revolution History attitude scale, computer attitude scale, multimedia attitude scale and an evaluation form for the usage of multimedia in the Ataturk Principles and Revolution History course.The data gained from the academic achievement test and attitude tests were evaluated with the independent sample t-test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and two way ANOVA for repeated measurements with SPSS 15.0 programme. The answers of the evaluation form for the usage of multimedia in the Ataturk Principles and Revolution History course by the 36 students in the experimental group were evaluated with documentation assessment techniques in the frame of qualitative research method principles and the common views of the students were aimed to be identified.According to the quantitative section results, the usage of multimedia in Ataturk Principles and Revolution History course has made a meaningful difference statistically in the students academic achievement [F(1-69) = 6.040, p.05)]. The usage of multimedia hasn?t brought about a meaningful difference statistically in the students? attitude for multimedia [F(1-69) = .352, p>.05)].On the other hand according to the gender variable in the Ataturk Principles and Revolution History academic achievement post-test in the experimental group students, a meaningful difference hasn?t been seen statistically (t(34)=.537, p>.05). Statistically a significant difference has not been seen in the experimental group male and female students? Ataturk Principles and Revolution History attitude scale post-test points (t(34)=.471, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group male and female students? computer attitude scale post-test points (t(34)=1.301, p>.05). Moreover statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group male and female students? multimedia attitude scale post-test points (t(34)=.863, p>.05).Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group male and female students? Ataturk Principles and Revolution History academic achievement post-test points (t(33)= .192, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group male and female students? Ataturk Principles and Revolution History attitude scale post-test points (t(33)= .418, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group male and female students? computer attitude scale post-test points (t(33)= .891, p>.05). Furthermore statistically a meaningful difference has not been seen in the control group male and female students? multimedia attitude scale post-test points (t(33)= 1.280, p>.05).Statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group students? education state in the Ataturk Principles and Revolution History academic achievement post-test points (F(3-32)=2.068, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group students? education state in the Ataturk Principles and Revolution History attitude scale post-test points (F(3-32)= 1.191, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group students? education state in the computer attitude scale post-test points (F(3-32)=1.743, p>.05). Moreover statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group students? education state in the multimedia attitude scale post-test points (F(3-32)= .934, p>.05).Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group students? education state in the Ataturk Principles and Revolution History academic achievement post-test points (F(3-31)=.406, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group students? education state in the Ataturk Principles and Revolution History attitude scale post-test points (F(3-31)=.515, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group students? education state in the computer attitude scale post-test points (F(3-31)= 2.339, p>.05). Also statistically a meaningful difference has not been seen in the control group students? education state in the multimedia attitude scale post-test points (F(3-31)= 1.686, p>.05).Statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group students? computer attitude scale post-test points for owning a personal computer (t(34)=.766, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the experimental group students? multimedia attitude scale post-test points for owning a personal computer (t(34)=.897, p>.05). Statistically a meaningful difference has not been seen in the control group students? computer attitude scale post-test points for owning a personal computer (t(34)=.360, p>.05). Moreover statistically a meaningful difference has not been seen in the control group students? multimedia attitude scale post-test points for owning a personal computer (t(34)=1.301, p>.05).The students in the experimental group have defined in their evaluation of the usage of multimedia in Ataturk Principles and Revolution History education that they have learned the course better by the activities prepared with multimedia, the knowledge they have learned is permanent, the courses are out of monotonous, their interests increase for the course, they can study according to their own pace, their dependency for the course book and the lecturer decreases, the information has been supported by different sources, and their senior cognitive skills have improved.The negative statements about the usage of multimedia applications were that the teacher-student interaction during the multimedia courses was insufficient, and the class atmosphere was drawn away.