Investigating the process of critical literacy development of pre-service English teachers
İngilizce öğretmen adaylarının eleştirel okuryazarlık gelişim sürecinin incelenmesi
- Tez No: 969574
- Danışmanlar: PROF. DR. HACER HANDE UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eleştirel okuryazarlık, eleştirel pedagoji, İngilizce öğretmen adayları, İngilizce öğretmenliği eğitimi, critical literacy, critical pedagogy, pre-service English teachers, English language teacher education
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Türkiye'deki İngilizce öğretmeni adaylarının bir dönemlik ders süresince eleştirel okuryazarlık geliştirme sürecini nasıl deneyimlediklerini incelemek amacıyla nitel, boylamsal bir durum çalışması deseni benimsemektedir. Çalışma, bu öğretmen adaylarının eleştirel okuryazarlığa yalnızca birer öğrenci olarak değil, aynı zamanda gelecekteki eğitimciler olarak nasıl yaklaştıklarını daha derinlemesine anlamayı hedeflemektedir. Altı öğretmen adayıyla yürütülen bu araştırma, katılımcıların yazılı söylemlerindeki fikirlerin doğasını, bu fikirlerin eleştirel okuryazarlığın dört boyutuyla hangi açılardan ve ne ölçüde örtüştüğünü inceleyerek ortaya koymakta ve eleştirel katılımı teşvik eden ya da engelleyen faktörleri araştırmaktadır. Ayrıca katılımcıların eleştirel pedagoji ve eleştirel okuryazarlık gibi temel kavramları zaman içinde nasıl anlamlandırdıklarını ve hem sınıf içi etkinliklere hem de bireysel yazma görevlerine ilişkin algılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Yanıt yazıları, uyarıcı geri çağırma görüşmeleri, yarı yapılandırılmış görüşmeler, eleştirel bilinç anketi ve araştırmacının alan notlarını içeren bir dizi veriden elde edilen bulgular, özellikle ikinci dilde yazma bağlamında eleştirel okuryazarlıkla etkileşimin dinamik ve karmaşık bir süreç olduğunu göstermektedir. Bu süreç; kullanılan metinlerin doğası, bireysel bakış açıları, yazmaya ilişkin kaygı, sınıf atmosferi, görevlerin tasarımı ve yapay zekâ gibi dijital araçların etkisi gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Çalışma, eleştirel okuryazarlığın yerel bağlama duyarlı ve pedagojik açıdan anlamlı biçimlerde İngilizce öğretmenliği eğitimi programlarına dahil edilmesine yönelik kuramsal ve uygulamaya dönük katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation adopts a qualitative longitudinal case study design to investigate how pre-service English teachers in Türkiye experience the ongoing and multifaceted process of developing critical literacy during a semester-long course. The study sets out to offer a deeper understanding of how these future teachers approach critical literacy not only as learners but also as prospective educators. With data collected from six pre-service English teachers, the research reveals the nature of their ideas in written discourse by examining in what ways and to what extent these ideas align with the four dimensions of critical literacy, and explores what factors promote or hinder their critical engagement. It also seeks to uncover how the participants make sense of key concepts like critical pedagogy and critical literacy over time, along with their perceptions of both in-class activities and individual writing tasks. Drawing on a set of data including response papers, stimulated recall and semi-structured interviews, a critical consciousness questionnaire, and the researcher's field notes, the findings indicate that engaging with critical literacy, particularly in L2 writing, is a dynamic and complex process. This process is influenced by a range of factors, such as the nature of the texts used, students' individual perspectives, writing-related anxiety, classroom atmosphere, task design, and the influence of digital tools such as AI. The study offers practical and theoretical implications for integrating critical literacy into English teacher education programs in locally responsive and pedagogically meaningful ways.