Reklam harcamalarındaki büyüme ve reklam etkinliğinin ölçülmesi: Bir örnek uygulama
Enlargement on advertisement expenses and measurement of advertisement effeciency: Sample application
  1. Tez No: 219242
  2. Yazar: ZEKİYE TAMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Araştırma, Reklam Araştırmaları, Reklam Etkinliği, Reklam Harcamaları, Sektörel Reklam Yatırımları, Örnekleme, Anket, Advertisement, Marketing Research, Advertisement Research, Effective of Advertisement, Expenditure of Advertisement, Sector-specific Investment of Advertisement, Ssmpling, Survey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Reklam; hedef tüketiciyi, reklamı yapılan ürün ya da hizmete ilişkin farkında olmamaktan olmaya, reklam mesajını anlamaya, önerilen satış vaadini kabul ile satın alma arzusu yaratarak hedef tüketicileri satın alma davranışına yöneltmeyi amaçlar. Yani reklâmda ikna etmek ve harekete geçirmek temel hedeftir. İşte bu noktada reklâmın, tüketicileri satın alma davranışına yönlendirme özelliği devreye girer. Bu konuda başarılı ve etkili bir reklam yaparken, hedef kitleyi etkileyip, yönlendirmekte, hedef kitlenin kültürel alt yapısını, algı ve alışkanlıklarını bilmek ve kullanmak faydalıdır.Reklamın yayınlanmasından sonra geri dönüşümlerinin nasıl olduğu konusunda etkin sonuçlar alınabilmesi için reklam etkinliğinin ölçülmesi gerekmektedir. Reklamın hedef kitleye ulaştırılması kadar önem arz eden bir konu da o reklamın etkinliğinin ölçülmesidir. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında ürün ve markaların pazarlanmasında reklamın önemi oldukça büyüktür.Mesajı doğru iletmeyen reklamın geri dönüşümü ürün ya da marka için ya hiç olmayacak ya da çok az olacaktır. Bu da yapılan işlerin anlamını kaybetmesine neden olacaktır. Anlamlı ve verimli çalışmalar için geri dönüşümü alınabilecek yani anlaşılır reklam yapılması ve bunun sonuçlarının sayısal olarak ölçümlenmesi şüphesiz reklam verenin faydasına olacaktır.Bu çalışmanın temel amacı yayınlanan bir reklamın etkinliğinin ölçülmesi için gereken araştırma yöntemleri hakkında bilgi vermek ve reklam etkilerinin ölçülmesi ve reklam araştırmaları hakkında genel değerlendirmeler yapmaktır. Yapılan uygulamalı bir örnek ile çalışma desteklenecektir.
Özet (Çeviri)
Advertisement aims to seek the objective consumers to buying behavior by providing them trying to understand for realising the advertised good or service and the message of the advertisement, acception of the offered sale promise and creating a desire to buy. In other words, stiring and assuring is the basic objective in advertisement. At this point, advertisements feature of seeking the consumers to buying behavior steps in. In this case, while making a prosperous and effective advertisement, it is beneficial to know the cultural infrastructure, perception and habits of objective wadge.After the publication of the advertisement, efficiency of the advertisement must be measured in respect for how the feedbacks are. Measurement of the advertisement is and important subject as receiving the advertisement to the objective wadge. In this present age of communication, importance of the advertisement is very high at marketing of the brands.Feed back of the false ? forwarded message of the advertisement will be either none or exiguous. This will cause works? loose their meanings. For meaningful and effective studies, advertising with receivable feedback will be doubtlessly for advertisers benefit.Basic objective of this study is to give information about necessary researching methods for measuring the efficiency of a published advertisement and measurement of advertisement impacts and making general evaluation about advertisement researches. This study will be supported by a practical sample.