Çatışma çözümü eğitimi programının anadolu lisesi düzeyindeki bir grup öğrencinin çatışma çözme davranışlarına etkisinin incelenmesi
Studying the effect of conflict resolution education program on a group of anatolian high school student's conflict resolution behavior
  1. Tez No: 219274
  2. Yazar: METİN KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İLKER GÜMÜŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözümü Eğitimi, Çatışma Çözme Davranışları, Conflict Resolution Education, Conflict Resolution Behaviors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma öncelikle çatışma çözümü eğitiminin ne olduğunu, amacını, felsefesini, tarihsel gelişimini, çatışma çözümü eğitimi programının genel özelliklerini tanıtmayı ve Türk Eğitim Sisteminde uygulanabilmesi için yeni bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada ikinci olarak, okullarda çatışma çözümü eğitimi programlan konusunda yeni yapılacak araştırmalara bir başlangıç sağlamak amacıyla, çatışma çözümü eğitiminin öğrencilerin çatışma çözme davranışlarına etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda okul ortamında yaşanan çatışmalar ile bu çatışmalara farklı çözüm yolları ve yaklaşımları açıklanmıştır. Daha sonra çatışma çözümü eğitimi programı tanımlanmış ve çatışma çözümü eğitimi programının amaçları, kapsamı tartışılmıştır. Bu çalışma, kontrol gruplu ön test ve son test modeline dayalı deneysel bir çalışmadır. Denekler İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 9. ve 10. sınıf öğrencileri arasından seçilmiştir. Deney grubu 8 kız, 7 erkek, kontrol grubu da 8 kız, 7 erkek öğrenciden oluşturulmuştur. Deney grubu“Çatışma Çözümü Eğitimi Programına”alınmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir. Deneklerin çatışma çözme davranışları eğitim programına başlamadan ve eğitim programından sonra olmak üzere, araştırmacı tarafından uyarlanan“Çatışma Çözümü Anketi”(ÇÇA) ile belirlenmeye çalışılmıştır. ÇÇA'nin güvenirlik çalışması için Test-tekrar test yöntemi ve Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısına bakılmıştır. ÇÇA'nin geçerlik çalışması için kapsam geçerliği ve yapı geçerliğine bakılmıştır. Faktör Analizi yöntemiyle ÇÇA'nin yapı geçerliğine ve faktör yapısına bakılmıştır. Elde edilen veriler küçük gruplar için geçerli ilişkili örneklemler arasındaki farklar için İşaret Testi (Wilcoxon) yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda çatışma çözümü eğitimi programına katılan öğrencilerin çatışma çözme davranışlarında yapıcı ve olumlu yönde değişme olduğu saptanmıştır. Eğitimi almayan öğrencilerin çatışma çözme davranışlarında bir farklılık gözlen memiştir.
Özet (Çeviri)
This study has a bilateral objective. Initially,it aims to introduce concepts of conflict resolution education and its objectives, philosophy, history, theory, and educational applications, and also its applications on educational setting provide a new frame work for Turkish educational system. Secondly, it attempts to provide a starting point for further researches in the area of conflict resolution education in the schools by scrutinizing the effect of the ongoing program on students conflict resolution behavior. In this context, conflict and its resolution in the school setting are explained. Then a conceptual introduction to conflict resolution and skills which are given to the students in the program, are discussed. This experimental study was based on both pre-test and post-test model with control group. The student sample group was selected from the 9,10th grade students of Be§ikta§ Atatiirk Anatolian High School. The experimental group was consisted of 15 students, as being 8 girls and 7 boys, and the control group was consisted of 8 girls and 7 boys. The experimental group was given“Conflict Resolution Education Program”. Control group was not given any training about the issue. Conflict resolution behaviors of the student sample group were measured by the“Conflict Resolution Questionnaire”adapted by the researcher.Test-retest technique and Cronbach Alfa internal consistency coefficent were used to assess reliability of Conflict Resolution Questionnaire. Content validity and construct validity techniques were used to assess validity of Conflict Resolution Questionnaire. Factor Analysis method was used to assess the construct validity and factor structure of Conflict Resolution Questionnaire. Wilcoxon technique (Non-parametric) was used in the analysis of data. A significant difference was found between pre-test and post-test scores of experimental group's conflict resolution behaviors, whereas no significant difference was observed between pre-test and post-test scores of control group's conflict resolution behaviors.