Lojistikte risk yönetimi ve bir uygulama
Risk management in logistics and an application
- Tez No: 219302
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Riskler, Tedarik Zinciri Risk Yönetimi, Logistics, Logistics Risks, Supply Chain Risk Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalımanın amacı, günümüzün i dünyasında önem kazanan lojistik ve risk yönetimi kavramlarının irdelenmesi, lojistik süreçlerde ortaya çıkan risklerin tanımlanmasıdır; yönetim fonksiyonlarının bu riskler üzerine uygulanarak iletmelerin temel fonksiyonlarını daha etkin bir ekilde nasıl sürdürebileceklerini açıklamaya çalımaktır. Tez iki bölümden olumaktadır. Birinci bölümde lojistik kavramının tanımı, geliim süreci ve lojistik uygulamalarda karılaılan riskler ile bu risklerin yönetimi üzerinde durulmutur. Lojistik süreçlerde karılaılan riskler iletme içi riskler ve iletme dıı riskler olmak üzere iki grupta incelenmitir. Risklerin ortaya çıkı ekilleri örnekler verilerek açıklanmaya çalıılmıtır. letmelerin tedarik zincirlerinde ortaya çıkan risklerin oluma nedenleri küreselleme olgusunun yarattıı risklerin etkileri altında incelenmitir. Lojistik risklerin yönetimi sürecinde risklerin deerlendirilme, analiz aamaları ve analiz yöntemleri ortaya konmutur. Lojistik risk yönetim modelleri tedarik, talep, ürün ve bilgi yönetimi süreçlerinde incelenmi olup, ayrıca iletmenin faaliyetlerini kesintiye uratan çevresel risklere karı alınabilecek önlemlere deinilmitir. kinci bölümde, Oyak-Renault Otomobil Fabrikası, Aroma Bursa Meyve Suları A.. ve Cokunöz A.. iletmelerinde, mülakat yöntemi ve ikincil kaynaklar kullanılarak, karılaılan riskler, risk yönetim teknikleri ve uygulama örnekleri yer almıtır. Çalımada temel olarak, lojistik proseslerdeki risklerin, teorik düzlemde ve uygulamada tedarik sürecinde odaklandıı; tedarikçi belirsizliklerinin, çoklu tedarikçi yöntemi ile giderilmeye çalııldıı saptanmıtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine logistics and risk management concepts that come into prominence and the explanation of risks that occur in the logistics processes. By the implementation of management functions over these risks, how plants can support their basic functions efficiently has been considered. This thesis consists of two parts. In the first part, definitions of logistics notion, logistics evolution, risks in the logistics practices and management of these risks are mentioned. The risks in logistics processes are examined in two parts as internal and external to the business. How these risks are formed is defined by examples. Under the influence of global risks, causes of logistics risks are investigated. In the logistics risk management process, risk assessment, analyze steps and analyze techniques are stated. Logistics risk management models are examined in supply, demand, information and product management processes and the steps that can be taken against disruption risks are considered. In the second part, logistics processes, the risks and some applications in these practices are examined in Oyak-Renault Automobile Factory, Aroma Bursa Fruit Juice Inc. and Cokunöz Inc. via interviews and secondary sources. In this study it?s stated that, the basic risks in logistics processes are focused at supply both in theory and application. Also supplier uncertainties are tried to be removed by multi-supplier practices.