Ürünlerde marka oluşturma süreci ve buna yönelik bir uygulama
Brand building process of products and an application
  1. Tez No: 219301
  2. Yazar: GONCA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, marka kimligi, markanın konumlandırılması, marka kisiligi, marka adı, marka sembolü, marka sloganı, markanın pazarlama iletisimi, Brand, brand identity, positioning of the brand, brand personality, brand name, brand symbol, brand slogan, the marketing communications of the brand
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Marka olusturmak firmalar için ürünlerde farklılık yaratmanın ve tüketicilerin baglılıgını saglamanın en önemli yollarından biridir. Bu arastırmada ürünlerde marka olusturma sürecine iliskin temel asamaları ortaya koyulmaktadır. Arastırmada stanbul Sanayi Odası'nın 2005 yılı için düzenledigi ?Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kurulusu? sıralamasındaki firmaların bu süreçle ilgili uygulamalarının ortaya koyulması amaçlanmıstır. Ürün, hizmet ve marka kavramları, marka olusturmayı etkileyen temel faktörler ve marka olusturma süreci arastırmanın kapsamını olusturmaktadır. Marka olusturma süreci kapsamında marka kimligi, marka kisiligi, marka adı, sembolü ve sloganı, markanın konumlandırılması ve markanın pazarlama iletisimi faaliyetleri yer almaktadır. Uygulama kısmında ise adı geçen sıralamada yer alan firmaların konuyla ilgili faaliyetlerine iliskin bulgular yer almaktadır. Anket yöntemiyle söz konusu sıralamadaki yetmis firmadan veri toplanmıstır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelâsyon testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılarak yorumlanmıstır. Arastırmada firmaların marka olusturma süreçlerinin söz konusu sıralamadaki yerlerine göre farklılık gösterdigi sonucuna ulasılmıstır. Arastırmanın diger bir sonucu da marka olusturma süreci uygulamalarıyla marka kimligi unsurlarına iliskin algılar arasında bir iliskinin olmasıdır. Ayrıca marka adının sahip olması gereken özelliklere ve pazarlama iletisiminde kullanılan faaliyetlerin kullanım sıklıgına iliskin firmaların degerlendirmeleri de arastırmada ulasılan sonuçlar arasında yer almaktadır. Ortaya çıkan sonuç dogrultusunda ileriki çalısmalar için firmaların marka olusturma sürecini etkileyen temel faktörler açısından ayrıca incelenmesi önerilmektedir. Sektörlerle ilgili yorumlar yapabilmek için ise bu tip bir arastırmanın sektörel ayrıma gidilerek yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Building brands is one of the most important ways of differentiating the products and making the consumers loyal to the product. This research work introduces the main phases of brand building process. The aim of this research is to determine the applications of the firms through this process, which are in the ranking list of ?Turkey?s Top 500 Industrial Enterprises?, which is created by stanbul Chamber of Industry. The concepts of product, service and brand; the main factors that affect brand building process and the brand building process itself are the extent of this research. In the extent of brand building process; brand identity, brand personality, brand name, symbol and slogan, the positioning of the brand and the marketing communication methods of the brand are introduced. In the application part of the research there are analysis of the findings about the applications of the firms in the list. The data is collected by questionnaire method from seventy firms in the list. The data is analysed by descriptive statistics, one-way ANOVA, Pearson correlation test and Kruskal-Wallis test. In conclusion, it is found out, that the firms differ in brand building proccess according to their places in the list. Another finding is that, there is a correlation between the brand building process and the perceptions about the components of the brand identity. The evaluations of the firms about the characteristics that the brand name supposed to have and about the usage frequency of the marketing communication methods are also found out. According to the findings it is adviced that the firms should be analysed in respect of the main factors that affect the brand building process. For sector-specific comments it is adviced that this kind of research sould be made by classifying the firms by sectors.