İnsan kaynakları fonksiyonu olarak performans değerleme ve bir uygulama
As a human resource function: Performance appraisal and one application
  1. Tez No: 219303
  2. Yazar: YEŞİM ÖNELGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Performans Değerleme, Performans, Performans Değerlendirme, Performans Yönetim Sistemi, Human Resource, Performance Appraisal, Performance, Performance Management System
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsan kaynakları fonksiyonlarından biri olan performans değerleme kavramı, hem firmalar hem de işgörenler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kavramın dahil edildiği Performans Yönetimi Sistemi, firmaların uygulama yöntemine göre farklılık göstermekle birlikte aynı amaca hizmet etmektedir. Yöneticilerle çalışanlar arasındaki iletişim ve yönetim süreçlerine odaklanan performans yönetimi sistemi, bir organizasyonda performans planlandığı, yönetildiği, rehberlik edildiği, adil ve doğru olarak değerlendirildiği zaman yüksek motivasyonu sağlayan bir iş ortamı yaratacağını kabul eder. Bu nedenle, performans değerleme, performans yönetimi sisteminin bir aşaması olarak düşünülmelidir. Bu çalışmanın amacı; performans değerleme kavramını teorik açıdan incelemek ve buna bağlı olarak lojistik ve taşımacılık alanında faaliyet gösteren kurumsal bir firmadaki işgörenlerin performans değerleme çalışmaları ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Ayrıca, performans değerleme çalışmalarını algılamalarının, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin test edilmesi, çıkan sonuçlara göre gerekli aksiyonların alınması veya sürecin geliştirilmesi yönünde firmalara yol gösterici olması, buna ek olarak, literatürdeki diğer çalışmalara katkı sağlaması, ileride oluşturulacak olanlara da kaynak oluşturmasıdır. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. SPSS 15.0 for Windows paket programı kullanılmış, demografik özellikler ile performans algılamaları arasındaki farklılıkların tespiti açısından Ki-Kare bağımsızlık testi, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında, performans değerlendirme çalışmaları ile ilgili firmadaki işgörenlerin görüşleri ortaya konmuş, personel ve yönetici görüşleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Algılamaların cinsiyete göre farklılık göstermediği ancak pozisyon, yaş ve kıdeme bağlı olarak algılamaların değiştiği gözlenmiştir. Sonuç kısmında, belirlenen farklılıklara göre öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance appraisal concept, which is one of human resource functions, is very important not only for companies but also for employees. Performance Appraisal System which includes this concept, can be different according to companies?application methods, however it pays attention to the same purpose. This system, focused on communication between employees and managers approves that in an organization, when performance is planned, managed, guided and evaluated equitably and correctly, this creates job environment that results in high motivation. For this reason, performance appraisal should be thought as a stage of performance management system. The purpose of this study, is to analyze the concept of performance appraisal from the theoretical aspect and define the opinions of employees working in logistic and transportation sector related to performance appraisal practices. Furthermore, testing perceptions of performance appraisal studies, if they would be shown difference according to demographic attributes and according to the results, actions need to be taken were identified. To develop the process guide to the companies, to assist other studies in literature, and to constitute source studies in the future were also the aims of this project. In preparation of this study, literature search and questionnaire technique were being utilized. SPSS 15.0 for Windows program is used to establish difference between demographic attributes and performance perceptions chi square test, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis analyses had been done. At the conclusion of the study, the opinions of XYZ company employees related to performance appraisal were determined and it was established that there were significant differences between personnel and manager opinions. It has suggested that sex doesn?t change perceptions, but position, age and seniority change them. Finally, suggestions related to the identified differences were tried to develop.