Tasarım ekonomisi
Economics of design
- Tez No: 219314
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE BİLDİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tasarım ekonomisi, tasarımın gücü, tasarım ve inovasyon, tasarımın degeri, rekabet, Design economics, power of design, design and innovation, value of design, competition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
nsanlık tarihiyle baslayan tasarım olgusu 20.yy'a gelindiginde endüstrinin bir parçası olmus ve bilim dalı olarak kabul edilmeye baslanmıstır. Tasarım, endüstri ürünleri tasarımı, çevresel tasarım, tekstil, mimari, mühendislik, iletisim, grafik ve ambalaj, vb. olmak genis bir yelpazeyi kapsar. Günümüzde de artık tasarımın degeriyle birlikte tasarımın yönetilme konuları üzerinde çalısılmaktadır. Tasarımın degeri kültür, politika ve ekonomi gibi farklı alanlarda tartısılıp, degerlendirilmektedir. Bu tez çalısmasında tasarım ekonomik açıdan degerlendirilmektir. Çalısmanın amacı tasarımın ekonomik boyutunu ortaya koyarak mikro ve makro çerçevede degerini belirlemektir. Bunun için öncelikle Dünya'da yapılan çalısmalar incelenmis ve tasarımın ekonomik boyutuyla ilgili olusturulan modeller sunulmustur. Teorik anlamda yapılan çalısmalar pratik uygulamalardan örnekler verilerek desteklenmistir. Dünyada tasarımın ekonomilerdeki degerini fark eden birçok ülkede tasarımı desteklemek ve etkin olarak kullanımını saglamak için resmi tasarım destek programları ile tasarım politikaları uygulanıp, akademik çalısmalar yapılırken Türkiye'de bu konuyla ilgili yok denecek kadar az çalısma vardır. Bunlarda konunun belli kısımları üzerinde kısıtlı derecede durmaktadır. Disiplinler arası çalısma gerektiren bu konuya Türkiye'de iktisatçıların ve kurulusların ilgi göstermemesi tasarımın ekonomik ayagının eksik kalmasına ve tasarımın degerinin yeterince fark edilememesine sebep olmaktadır. Bu tezin amacı bu boslugu doldurmak adına bir adım atarak tasarımın ekonomik boyutunun derlendigi ilk çalısmalardan biri olmak ve Türkiye'de bu konuyla ilgili yapılacak çalısmalara yön göstermektir.
Özet (Çeviri)
Design concept that had started with the human history, became a part of the industry after having reached the 20th century and accepted as a field of science. Design embraces a wide range of areas such as industrial product design, environmental design, textiles, architecture, engineering, communications, and packaging, etc. Nowadays both the fields of design management are having been studied in addition to the value of design. The value of design has been discussed and interpreted from different aspects such as culture, politics an economics. This thesis interprets design from an economic aspect. The objective of the study is to define the economic aspect of design and determine its value from micro and macro perspectives. Accordingly, first the studies undertaken globally were assessed. The models incorporating the economic value of design were demonstrated. The theoretical studies were exemplified and supported with practical implementations. There were very few studies regarding design economics in Turkey, while legal design support programs to support design and effective implementation of it are put forward and academic studies are undertaken in many countries that have recognized the importance of design in the economics. Only parts of the topic were emphasized partially in the studies in Turkey. Specifically economists do not pay attention to the field, which requires an interdisciplinary study framework. Limited attention paid by economists and relevant institutions leads the economic aspects of design to be in deficiency and limited recognition of the value of design in Turkey. The main objective of this thesis is to take one of the first footsteps to fill in this gap in order to constitute the first study focusing on the value of design and guide the forthcoming studies in Turkey.