Performans değerleme ile çalışanların motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir uygulama
An application to examine the relation between performance appraisals and employee?s motivation
  1. Tez No: 219315
  2. Yazar: ASLI NUR AYGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, Motivasyon, Belediye, Yerel Yönetim, Performance Evaluation, Motivation, Municipial, Local Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yönetim anlayışındaki değişikliklerle performans değerleme kavramına bakışta değişmiştir. Özellikle yoğun rekabet ortamında, işletme için rekabetin belirleyici faktörünün çalışan haline gelmesi sistemin önemini daha da arttırmıştır. Çalışanın motivasyonunu arttırmaya yönelik olan sistem bireyin başarısını sağladığı gibi genel olarak değerlendirildiğinde işletmenin başarısını da arttıracaktır. Bu nedenle uygulanacak olan sistemin çalışan tarafından kabul edilmesi önemlidir.Araştırmada performans değerleme ile çalışanların motivasyonu arasındaki ilişki, belediye çalışanları açısından belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 58 sorudan oluşan anket, Büyükşehir ve ilçe belediyesinde çalışan 171 çalışana uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 12 programına göre, Frekans dağılımı, ? 2, Mann- Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, performans değerleme ile motivasyon arasında belediye çalışanları için anlamlı bir ilişki söz konusudur. Çalışanların; yaş ve unvanları performans değerlemeye bakışlarını etkilememekteyken; cinsiyet ve çalışma süresine göre farklılık olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the changes in the understanding of management, the approach towards the concept of performance valuation has also changed. Especially in an environment of tough competition, the determining factor has become the employee and as a result the importance of the system has increased. The system intended to increase the performance of the employee has also increased the achivement of management as generally as generally considered, as well as maintain the success of individual. Thus, it is important for employee to adopt the system.In the survey, the reletionship between motivation of employees and performance evaluation is tried to be determined in terms of municipial employees. With this aim, consisting of 58 questions the public survey is applied to 171 people working at Metropolitan and local municipality. The data attained is tested by using Frequency distribution, ? 2, Mann ? Whitney U and Kruskal Wallis analysis according to the SPSS 12 programe.According to the survey results there is a significative relation between performance evaluation and motivation for municipal employees. It is seen there is a difference according to sex and working period whereas the ages and status of the employees does not affect their perspective on performance evaluation.