İşletmelerde presenteeısm sorunu ve insan kaynakları yönetimi çerçevesinde mücadele yöntemleri
The issue of presenteeism on the organizations and the struggle methods of presenteeism within the framework of human resource management
- Tez No: 219313
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Presenteeism, Absenteeism, Verim Düsüklügü, Presenteeism, Absenteeism, Decrease in Efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalısanlar, bedenen ve ruhsal açıdan yakalandıkları rahatsızlıklardan dolayı belli aralıklarla da olsa çalısamaz durumda olurlar. Rahatsız olan çalısan, rahatsızlıgı nedeniyle ise gitmek istemeyecektir. Fakat ise gitme zorunlulugundan dolayı ise giden çalısan, iyi bir performansla çalısamayacagından genel anlamda verimin düsmesine neden olacaktır. ste Presenteeism sorunu buradan kaynaklanmaktadır. Çalısanların gerek bedensel gerekse ruhsal nedenlerden dolayı rahatsızlanmasından kaynaklanan verim düsüklügünün ilk bakısta yalnızca örgütün kendisini ilgilendirdigi düsünülebilir. Halbuki bu bir süreçtir. Örgütlerin tek baslarına is yapmaları imkansızdır. liskili oldukları birçok örgüt vardır. Dolayısıyla herhangi bir örgütte meydana gelen aksaklıklar, zincirleme bir sekilde iliskili oldukları diger örgütlere yansıyacaktır. Bu da dolaylı yoldan ülke ekonomisine zarar verecektir.Yasanan bu kayıp, özellikle gelismis ülkelerin dikkatini çekmis ve bu konu ilk kez 1990'lı yılların son dönemlerinde Amerika'da arastırılmaya baslanmıstır. Daha sonraları 2000'li yılların baslarında ngiltere ve Japonya tarafından da dikkate alınmıstır. Ülkemizde ise bu konu yeni arastırılmaya baslanmıstır. Bu çalısma, ülkemizde akademik anlamda Presenteeism kavramı hakkında yapılan öncü bir çalısmadır. Bu çalısmada; Presenteeism kavramı tanımlanmıs ve Presenteeism ile mücadele yöntemleri nsan Kaynakları Yönetimi açısından ele alınmıstır. Varılan sonuçlara göre, etkin bir nsan Kaynakları Yönetimi ile bu sorunun önüne geçilmesi mümkün görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Employees become incapable of to work due to inconvenience of body and mind. Therefore inconvenient employee come about as a reluctant for going to work. But labor can not perform himself/herself accurately with this mood so it causes decline of work performance. The resource of Preseenteism derived from that point. At first sight, decrease of work performance due to emloyees` body and spritual troubles can be only seen as a concern of organization. Whereas it is a process that makes organizations inability to manage it. They have a relationship with plenty of other organizations. Therefore any breakdowns in one organisation will effect the others as a chain reaction. That will be reflected to whole nation`s economy.That loss catches especially developed countries` attention and researches triggered in the US in late 1990s. Later on it was taken into consideration in early 2000s by Britain and Japan. This topic takes into consideration in recent days in our country. This is the first academic study in Turkey which is about Presenteeism. This study gives detail information about Presenteeism. And also it is a key structure for Human Research Management about how to manage it. This study point out that this problem can be solve with dynamic Human Resource Management.