Çalışanların örgüte bağlılıkları ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir uygulama
A study of analysing the relation between organizational commitment with job performance
  1. Tez No: 219322
  2. Yazar: TUĞÇE KAFDAĞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Performans Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Organizational Commitment, Performance Management, Human Resources Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezin amacı örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla hizmet sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli bir firmada uygulama yapılmıştır. Örneklem grubunu bu firmanın faaliyete bir sene önce başlamış Ankara Bölge'deki satış bölümünde çalışan 77 personeli oluşturmaktadır. Satış bölümüne Örgütsel Bağlılık Anket Formu ve Performans Değerlendirme Anket Formu uygulanmış ve analizleri SPSS programının 15.0 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Veriler; tanımlayıcı istatistiklerden Frekans Testi, non-parametrik Testlerden One Sample Kolmogorov-Simirnov, Kuruskal Wallis, Mann Whitney-U, Ki-Kare, değişkenler arasındaki ilişki için de Correlate-Bivariate Spearman's analizleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile Performans Değerlendirme Ölçeğinin güvenirlilik analizleri için cronbach alpha değerleri hesaplanmıştır. Yapılan analizlerde, demografik bilgiler ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye bakıldığında; cinsiyetle örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Performans değerlendirme ile örgütsel bağlılığın arasındaki ilişkiye bakıldığında ise; performans değerlendirme kriterlerinden?hizmet odaklılık?, ?stres altında performansı koruyabilme? ve ?önceliklerini belirleme/zaman ve kaynak yönetimi? ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. Analizler sonucunda uygulama yapılan firmanın örgütsel bağlılık ortalaması yüksek çıkmıştır. Ayrıca, performans ortalaması yüksek çıkmış, devamlılığa, iş saatlerine özen gösterme konusu performans değerlendirme içinde en yüksek puan aldıkları konu olmuş, firmanın iş gücü devir oranı faaliyete başladığı 8 ay içinde normal bir değer göstermiş, stres ile baş edebilme konusu ise ortalamanın üstünde bir puan almıştır. Bu sebeple de entelektüel sermayenin bu denli önemli olduğu günümüzde, firmalara verilebilecek öneri; örgütsel bağlılığın arttırılması birebir çalışanların performansı ile ilişkili olmasa da dolaylı olarak firmaya olumlu katkılar sağlayabileceğinden bu konuya gerekli önemin verilmesidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the relationship between organizational commitment and employee job performance. More specifically, this study explores the link between Organizational Commitment and Employee Performance in a medium-scale firm, active in the services sector. The sample consists of 77 employees which include all of the Sales Representatives working in the Operations Department in a branch office which has recently commenced business. All analysis of the ?Organizational Commitment? and ?Performance Management? surveys have been performed by using SPSS 15.0 software. Frequencies, One Sample Kolmogorov-Simirnov, Kuruskal Wallis, Correlate-Bivariate Spearman?s, Mann Whitney-U and Chi-Square tests were also used to analyze the surveys. With respect to demographic factors, the findings indicate that there is a meaningful relationship only between gender and organiztional commitment. This research also indicates that there is a meaningful relationship between organizational commitment and various performance evaluation criterion namingly: ?being service-focused?, ?being able to work under pressure? and ? ability to emphasize priorities/time and resource management?. The findings of this study show that the organizational commitment and performance average of the subject firm are relatively high. Amongst the performance criterion used during the survey; attendance and punctuality to office hours have portrayed the highest ratings. Throughout the firm?s lifespan of 8 months, turnover has reflected a low percentage and ?ability to work under pressure? has shown an above average rating. In today?s world, Intellectual Capital is increasingly gaining priority, hence, the recommendation that can be given to firms is to emphasize the importance of increasing Organizational Commitment. Even though increasing Organizational Commitment may not directly be related to performance, it indirectly provides added value to the firm.