İktisatta zaman ve spekülasyon
Time in economics and speculation
  1. Tez No: 219332
  2. Yazar: ATAHAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Matematik, Econometrics, Economics, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: reel zaman, spekülasyon, uzun dönem hafıza, reaksiyon zamanı, yapay piyasa, real time, speculation, long memory, reaction time, artificial market
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalısmada zaman, spekülatif faaliyetlerin içerisinde üç farklı formda gözlemlenmektedir. lk zaman formuna göre, zaman iktisadi ajanlara bilgi saglayan bir varlıktır. Bu bakımdan zaman içerisinde eylem veya eylemsizlik arasında bilgi saglama açısından farklılık yoktur. kinci formda zaman içseldir ve iktisadi seçimlerin zamanlaması biyolojik, psikolojik, entellektüel faktörlerin yanı sıra, olası seçeneklerin tasıdıkları özelliklerine, sayılarına ve getirilerine baglıdır. Üçüncü ve son bakıs açısı zamanın bazı ajanlarca dinamik spekülatif faaliyetlerde veya ataklarda diger ajanların piyasa davranıslarını etkilemeye yönelik bir araç olarak kullanılan dıssal bir faktör oldugunu iddia eder. Zamanın üç ayrı biçimi hisse senedi piyasasına odaklı temsili spekülatörün davranıs modellemesinde kullanılmıstır. Modellemeye baslamadan önce spekülatif piyasaların yapısına iliskin yaygın finans literatürün iddiaları ve bunun aksi yönündeki bulgular incelenmistir. Ayrıca, MKB'yi de kapsayan uluslararası piyasalarda getirilerin hafıza yapısı ve getiri dagılımlarının normalligi analiz edilmistir. Elde edilen bulgular dogrultusunda basit spekülasyon modelleri kurulmustur. Bu modellerden ilki (beklentilere dayalı spekülasyon), fiyat beklentilerine ve piyasa getirilerinin uzun dönem hafızasına dayalıdır. Daha sonra model, temsili spekülatörün diger ajanlara karsı stratejik davranabilmesine izin verecek biçimde genisletilmistir. Modeller olusturulduktan sonra, beklentilere dayalı spekülasyon modelinin karlılıgı uluslararası hisse senedi piyasalarında test edilmistir. Dinamik spekülasyonun karlılıgı ise yapay piyasa ortamında test edilmis ve bu yöntemlerin anlamlı düzeyde asırı kazanç sagladıgı gözlenmistir. Yapay piyasanın daha gerçekçi hale getirilmesi için iki ayrı test yardımıyla sıradan yatırımcıların risk/getiri egilimleri ve finansal kararlarının zaman yapısı analiz edilmis, elde edilen sonuçlara dayalı olarak yapay piyasada spekülatör olmayan yatırımcıların davranısları modellenmistir. Son olarak, spekülatif davranısın fiyat istikrarı üzerindeki etkisi incelenmistir. Sonuçlarımıza göre, hisse senedi getirilerinin yüksek volatilite tasıdıgı dönemlerde piyasada sıradan yatırımcılar ve söylenti yatırımcılarının en etkin gruplar oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, three different forms of time are experienced in speculative activities. According to first form, time is an existence which has informative features for economic agents. In this respect, there is no informative difference between agent activities or inactivities. In the second form, time is an edogenous factor, such that, timing of economic decisions depends on numbers and payoffs of probable choices, besides biological, physicological and intellectual factors. The third and the last insight asserts that time is an exogenous factor in speculative activity in which some agents use it as a tool for manipulating the other agents? market behaviors during dynamic speculative activity or attack. Three forms of time were used in modelling stock market oriented representative speculator behavior. Before modelling, assertions of mainstream finance literature and its anomalies were examined. In addition, memory structure and normality of market returns in international markets, including Istanbul Stock Exchange, were analysed. Simple speculative behavior models were built in direction of analysis results. The first speculation model (expectational speculation) was based on price expectations and long memory of stock market returns. Afterwards, model was enlarged to allow represantative speculator to behave strategically against the other agents (dynamic speculation). After building models, profitability of expectational speculation was tested in international stock markets. Profitability of dynamic speculation was also tested in an artificial stock market and significant excess returns were observed in both models. In order to make the artificial stock market more realistic, the risk/gain biases and time structure of financial decisions of ordinary investors were analysed by using two tests and non-speculator behaviors in artificial market were created based on test results. Finally, the effect of speculative activity on the stability of prices was investigated. According to our results, ordinary investors and noise traders were found the most active investor groups during periods of high volatility in stock returns.