Satış temsilcilerinin performans değerlendirmesinde gizli müşteri araştırmalarının kullanımı: xyz şirketinde bir uygulama
Usage of mystery shopper researches in sales representative performance evaluation: An application in xyz firm
- Tez No: 219333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Satış Temsilcisi, Gizli Müşteri Araştırmaları, Performance Evaluation, Sales Representative, Mystery Shopping Researches
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında günümüzde giderek önemi artmaya başlayan satış temsilcilerinin performans değerlendirmesinde kullanılan yöntemlerden biri olan Gizli Müşteri Araştırmaları incelenmiştir. Çalışmada öncelikle, günümüz insan kaynakları uygulamalarında önemli bir yere sahip olan performans yönetim sistemi ve performans değerlendirme kavramlarının üzerinde durulmuştur. Ardından kişisel satış ve satış gücü kavramları açıklanmış ve satış temsilcilerinin performanslarınının değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlere değinilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise, satış temsilcilerinin performans değerlendirmesinde Gizli Müşteri Araştırmalarını kullanmakta olan bir uluslararası firma örneği detaylı bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Mystery Shopper Researches, which is one of the rising methods of performance evaluation of sales representatives, is examined. This study first focuses on the concepts of performance management system and performance evaluation, which have important places in today?s applications of human resources. Then, direct sales and sales force concepts are explained and the methods used in sales representatives performance eveluations are handled. In the application part of the study, a multinational firm which is using Mystery Shopper Researches as the way of evaluating its sales representatives performances, is presented in detail.