İşletmelerde nakit yönetimi ve Bursada'ki sanayi ve ticaret işletmeleri üzerine bir araştırma
Corparation cash management and the research regarding the industrial and commercial companies in Bursa
- Tez No: 219340
- Danışmanlar: DR. SADİYE OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nakit, nakit yönetimi, Cash, Cash management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Büyük, küçük her türlü işletmenin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan bir tanesi, nakdin sürekli, etkili ve sağlıklı bir şekilde yönetimini sağlamaktır. Nakit yönetimi işletmenin karlılığını ve borç ödeme gücünü etkiler. Türkiye' de bir firmanın ciddi biçimde finansal darboğaza girmesinde, hatta iflasa kadar götürecek bir krizin yaşanmasında pazar payının düşmesi, maliyetlerin karlılığı ortadan kaldıracak kadar artması gibi faktörler orta vadede etkili olurken, nakit akışının bozulması çok daha kısa vadede firmaları zor duruma sokabilmektedir. Bu nedenle firmalar için uyumlu ve disiplinli bir nakit yönetimi politikası hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada, nakit ve nakit yönetimiyle ilgili kavramlar açıklanmış, işletmelerin nakit yönetiminde ve yönetimde karar alma sürecinde yapması gerekenler belirtilmiş ve son aşamada da konuya tamamlayıcı nitelikte olması için, Bursa'daki sanayi ve ticaret firmalara üzerinde nakit yönetimiyle ilgili bir araştırma yapılmış ve gerçek hayatta firmaların bu kavramlara ve yapılması gerekenlere ne düzeyde uyduğu ve nakit yönetimi konusundaki bilinçleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problem for all kind of companies is providing cash management continously and effectively. Cash management is involved in profitabilty and pay off capability for company. In Turkey eventhough reducing in market margin and increasing in costs which is higher than profitability are the factors that get company in trouble even bankruptcy in medium term, interruption in cash flow makes company mess in short term.That`s why amenable and disciplined policy of cash management is vital for all companies. In this dissertation, all the things regarding cash and cash management have been explained and stated companies while processing in cash management and decision what to do. In order to clarify all definitions,research on some industrial and trade companies in Bursa has been fulfied and estimated either they obey these definitions or not.