İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin ileri İngilizce ders programlarına ilişkin görüşlerinin sınıf düzeyine göre incelenmesi
To investigate the points of view of the students of İstanbul Technical University on different skills emphasized in the advanced English program
  1. Tez No: 219346
  2. Yazar: ETEL MİZRAHİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERTEL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: leri ngilizce dersi, alt grup, üst grup, okuma becerisi, yazma becerisi, konusma becerisi, dinleme becerisi, Advanced English course, lower group, upper group, reading skill, writing skill, speaking skill, listening skill
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu arastırmanın amacı, stanbul Teknik Üniversitesinde uygulanmakta olan leri ngilizce derslerinde kazandırılmak istenen okuma, yazma, konusma ve dinleme becerilere iliskin ögrenci görüslerini alarak, leri ngilizce ders programını degerlendirmektir. Arastırmanın çalısma grubunu, 2005-2006 ögretim yılı bahar döneminde 9 kredilik leri ngilizce ögretim programını tamamlamıs 381 ögrenci olusturmustur. Arastırmada betimsel arastırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıstır. Arastırmanın veri kaynagı, ögrencilere yönelik 34 soruluk bir anket formu ile elde edilmistir. Arastırmada kullanılan anket, iki bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde ögrencilerle ilgili demografik bilgiler, ikinci bölümde ise leri ngilizce derslerinde gelistirilmesi tasarlanan dört becerinin degerlendirilmesine iliskin 31 madde yer almaktadır. Arastırmanın alt problemlerine yanıt bulmak amacıyla anketlerde elde edilen ögrenci görüsleri ortalama ve frekans hesapları yapılarak tablolara dönüstürülmüstür. Sınıf düzeyine göre farklılıkları belirlemek amacıyla iliskili gruplarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, leri ngilizce derslerinde kazandırılmak istenen okuma, yazma, konusma ve dinleme becerilere iliskin ögrenci görüslerinde alınan derslere göre anlamlı farklar bulunmustur. Ayrıca, ögrencilerin en çok zorlandıkları becerinin konusma becerisi oldugu ortaya çıkmıstır. Arastırmada ögrenci görüslerinden elde edilen bulgular, dört dil becerisini ögrencilere istenen düzeyde kazandırmak üzere programın iletisimsel ögretim programları ilkeleri dogrultusunda yeniden düzenlenmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to investigate the points of view of the students on reading, writing, speaking and listening skills emphasized in the Advanced English program and to assess the Advanced English program at different levels in Istanbul Technical University. The participants consisted of 381 students who completed the 9 credit Advanced English program in the spring term of the academic year 2005-2006. The research is a descriptive model. The data is gathered by a questionnaire which contains 34 questions addressing the students. The questionnnaire is made up of two parts. The first part contains demographic information about the students and the second part contains 31 items related with the four language skills developed in the Advanced English courses. In order to investigate the different dimensions of the reseach, the mean and the frequency calculations based on the opinions of the students were transferred into charts. One-way variance in interrelated groups (ANOVA) was used to find out the differences at different levels. The results indicate that there is a significant discrepancy between the opinions of students about the reading, writing, speaking and listening skills emphasized at different levels in the Advanced English courses. Moreover, the most challenging language skill is the speaking skill. Finally, the communicative language teaching approach needs to be utilized in the redesign of the program in order to achieve the required level in four language skills fulfilling the students demands.