Total diz protezi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası diz fonksiyonel skorları ile ameliyat öncesi ve sonrası psikiyatrik fonksiyonların kolerasyonu
The correlation of preoperative and postoperative functional knee scores and the preoperative and postoperative psychiatric scores in patients who underwent total knee arthroplasty
- Tez No: 219352
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL ÇAĞRI KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Diz Fonksiyon Skorları, Total Diz Protezi, Psikiyatrik Fonksiyonlar, Beck Anxiety Scores, Beck Depression Scores, Knee Function Score, Total Knee Arthroplasty, Psychiartric Function
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma AKÜ Ortopedi Kliniğinde total diz protezi yapılan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası diz fonksiyon skorları ve bu skorların ameliyat öncesi ve sonrası bireylerin anksiyete ve depresyon değişimleriyle paralellik gösterip göstermediğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız, Ekim 2006-Mayıs 2008 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Ortopedi Kliniğinde araştırmayı kabul eden 30 hasta üzerinde uygulanmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Birinci bölüm demografik bilgileri içermektedir. İkinci bölümde hastaların depresyon düzeylerini ölçmek amacıyla, Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş ?Beck Depresyon Ölçeği? kullanılmıştır. Üçüncü bölümde ise bireylerin anksiyetesini ölçmek için, Beck ve arkadaşları tarafından hazırlanmış olan ?Beck Anksiyete Ölçeği? kullanılmıştır. Hastaların preop ve postop diz skorları ise Amerikan Diz Cemiyeti skoru kullanılarak hasta dosyalarından bakılarak kaydedilmiştir.Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde; SPSS 11.0 proğramı kullanıldı. Deskriptif istatistik yapıldı. Preoperatif postoperatif ölçülen ve skorlanan parametreler Paired samples T test kullanılarak karşılaştırıldı. Preop ve postop depresyon ve anksiyete skorlarını etkileyen devamlılık gösteren değişken faktörleri belirlemek için lineer regresyon analiz yapıldı. Ölçülen parametrelerin cinsiyetler arası farklılığı one-way anova testi kullanılarak belirlendi.Araştırmada hastaların preop ve postop diz skorları arasında olumlu yönde belirgin farklılık gözlendi. Aynı şekilde preop ve post op Beck ve Bae skorları da anlamlı derecede farklı idi. Ancak; preop Beck ve Bae skorları ile preop diz skorları arasında bir paralellik bulunamadı. Aynı şekilde post op Beck ve Bae skorları ile post op diz skorları arasında bir paralellik bulunamadı. Yani ameliyat sonrası hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerinde belirgin iyileşmeler olmakla birlikte bu iyileşme ameliyat öncesi kliniğin kötülüğü veya ameliyat sonrası elde edilen iyileşmenin derecesi ile ilgili görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to research the correlation between preoperative andpostoperative knee functions with psychiatric functions in patients who underwenttotal knee replacement in Afyon Kocatepe University Department of Orthopedicsand Traumatology.This study was done on 30 patients operated between October 2006 and May 2008. A questionnaire comprising of 3 sections was used to gather data.The first section included demographic data. The second section consisted of Beck Depression Scale (developed by Beck et al to evaluate depression levels of patients) and the third section included the Beck Anxiety Scale. Preop and post op knee scores were gatjered from the patient charts.The data were evaluated using SPSS 11.0 statistical software and adescriptive statistics was done. Preoperative and postoperative parameters were compared using paired samples T test. Regression linear analysis was done to determine the variable factors affecting preoperative and postoperative depression and anxiety factors. The intersex differences were analyzed by one way ANOVA test.There was a marked difference between the preoperative and postoperative knee scores. There also was a marked difference between preoperative and postoperative beck depression and beck anxiety scores. We could not find any correlation between preop beck depression and anxiety scores and preop knee scores. We also could not find any correlation between postop beck depression and anxiety scores and postop knee scores. In conclusion although there is a marked improvement in psychiatric conditions of the patients after total knee replacement, this improvement is not foud to be correlated with the severity of the preoperative clinical status or postoperative clinical improvement.