Belediyelerin mali performansı ve hizmet performansı arasındaki ilişki
The relationship between municipalities? fiscal and service performance
  1. Tez No: 219387
  2. Yazar: İBRAHİM AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA SAĞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Performans ölçümü, hesap verilebilirlik, belediye, mali performans, hizmet performansı, Performance measurement, accountability, municipality, fiscal performance, service performance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi açısından merkezi yönetime göre vatandaşa daha yakındır. Bu yüzden hesap verilebilirlik, bu birimlerde daha etkili yankı bulur. Bunun sağlanabilmesi, performans ölçümünün bu birimlerde uygulanmasına bağlıdır.Bu çalışma iki ana tema çerçevesinde kurulmuştur. İlk olarak performans ölçümü ve kamu sektöründe uygulanması ile ilgili olarak geniş bir literatür taraması yapılmış ve yerel yönetimler bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çerçevede belediyelerde performans ölçümüne yönelik daha önce yapılmış çalışmalardan ve başarılı belediyecilik uygulamalarından örnekler verilmiştir. İkinci olarak belediyelerin mali performansı ve hizmet performansı arasındaki ilişki, istatiksel yöntemlerle incelenmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Local governments are relatively closer to the citizens for providing public services comparing with the central government. Therefore, accountability is stronger in the local governments. Implementation of the performance measurement is the precondition for the achievement of such an accountability.This study is established on the bases of two subjects. Firstly, a comprehensive literature review has been carried out regarding the performance measurement and its implementation in the public sector, followed by an assesment in the perspective of local governments. In this context, examples of best municipal practices and previous studies of performance measurements in the municipalities are provided. Then, the relationship between fiscal and service performances of the municipalites has been examined through statistical methods together with a final assesment of the results obtained.