Türk Siyasi Hayatında Ahmet Tahtakılıç
Ahmet Tahtakılıç in Turkish political life
  1. Tez No: 219390
  2. Yazar: SADETTİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Meclis, Siyaset, Tahtakılıç, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Senatör, Assembly, Politics, Mr Tahtakılıç, Republicanist Villager Nation Party, Senator
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Ahmet Tahtakılıç 1909 yılında Uşak'ın Bozkuş köyünde doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini Uşak'ta, yükseköğrenimini İstanbul Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Türkiye'nin değişik yerlerinde mülki idare amirliği yaptıktan sonra 1946 yılında DP Kütahya mebusu olarak siyasal yaşama ilk adımı atmıştır.DP'nin ilk büyük kongresinde Genel Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiş; ancak parti içi anlaşmazlıktan dolayı DP'den ayrılmış ve müstakil demokratlar grubunu kurmuştur. Daha sonra Müstakil Demokratlar MP'ye katılmış ve Tahtakılıç bu partinin genel sekreterliğine getirilmiştir.1954 yılında MP'nin kapatılması sonucu, CMP'nin kurucuları arasında yer almış aynı zamanda CMP genel başkanlığına seçilmiştir. 1961 yılında CKMP'yi temsilen kurucu meclis Uşak milletvekilliği ve kurulan hükümette, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı görevleri yapmıştır. 1965'ten 1969 yılına kadar bağımsız İstanbul Milletvekilliği ve 1975 ile 1980 dönemleri arasında CHP Uşak Senatörlüğünde bulunmuştur.Tahtakılıç çeyrek asırlık siyasi hayatında 2 tane kanun teklifi, 8 tane önerge ve 276 meclis oturumunda söz almış; mecliste yapmış olduğu sert bir konuşması sonucu üç bileşim meclisten uzaklaştırılmıştır. Siyasi hayatı ve sonrası, değişik fikir eserleri kaleme alan Tahtakılıç, 13 Aralık 2000 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüştür.
Özet (Çeviri)
Ahmet Tahtakılıç was born in Bozkuş village of Uşak, in 1909. He received primary school and secondary education in Uşak and he graduated from İstanbul Laus Faculty. He steped firstly to political life as DP Kütahya deputy in 1946 after he had made the Civilian Administration Superiority in the different places of Turkish.He was chosen to the membership of General Executive Council in the first great congrees of DP. But, because of the dsagreement in the party, he left from DP and he founded the Detached Demokrats Group. Later, the Detached Democrats joined to MP and Mr. Tahtakılıç was choosen as general secratory of this party.He took party among the founders of CMP in the result of the closing of MP, in 1954, at the same time, he was chosen the general presidency of CMP. He worked as Minister of Education and Minister of Labour in Uşak Deputy of the Constituent Assembly and in the government cuhich was founded, as the representative of CKMP in 1962. He made İstanbul Deputy as the independent from 1965 to 1969 and he worked as CHP Uşak Senator between 1975 and 1980.Mr. Tahtakılıç obtained a promise in 2 bills (droft of a law), 8 motions and 276 assembly session (gathering) in his guarter-centenary political life. After his hard speech in the assembly. His political life and later, Mr. Tahtakılıç who wrote the boks with the differant idea died because of the heart attack on 13 December 2000.