Sel?nikli Akif Efendi'nin hayatı, edebi kişiliği, div?nı
Sel?nikli Akif Efendi?s life, literary character, and his divan
  1. Tez No: 219397
  2. Yazar: ŞİRİN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET FERİDUN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sel?nikli ?kif Efendi, Dîvan, Selanik, Mahallileşme, Selanikli ?kif Efendi, Divan, Selanik, creolization
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Sel?nikli ?kif Efendi 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başında yaşamış bir divan edebiyatı şairidir. Divan şirinin son temsilcilerindendir. Tek eseri olan divanının beş nüshası vardır. Milli Kütüphane ve Millet Kütüphanesi nüshalarındaki şiir sayıları birbirine yakındır. Bu nüshalarda gazeller bölümü dışında şiirlerin yerleri farklıdır ve bazı farklılıklar vardır.Sel?nikli ?kif Efendi gazellerinde ve tarihlerinde başarılı bir şairdir. Aşk, içki ve güzelleri anlattığı gazellerinde Nedim etkisi vardır. Lirik söyleyiş ve sade dil kullanmaktadır. Bu özellikler şarkılarında da görülür. Çok sayıdaki tarihlerinde dönemi, o dönemdeki padişahlar, devlet adamaları, dönemin önemli olayları ve Selanik ile ilgili geniş bilgiye ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Lord Akif from Selanik is a poet in divan literature who lived late 18th and at the beginning of 19th century. He was one of the last representatives of divan literature. There are five editions of his work of art divan that was his unique study. The number of poems are almost same for the editions those belong to National Library and Nation Library. In these editions the pages of poems are different and also there some other differences out of parts of ghazals.The Lord Aklif from Selanik is a successful poet for his ghazal and histories. The effect of Nedim is felt in his some poems written on love, wine and beautiful women. These features are seen in his lyric poems as well. In his a number of chronicles, great number of information can be found about the period he lived, the sultans, important events and Selanik.