Feminist eleştirisi açısından korku sinemasında kadının sunumu
The presentation of woman in the horror films from the view point of feminist film criticism
  1. Tez No: 219497
  2. Yazar: FARAHNAZ AMIRI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BATTAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Film, Sinema, Korku, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Feminist Film Eleştirisi, Woman, Film, Cinema, Horror, Gender, Feminism, Feminist Film Critic, Feminist Film Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kadın haklarının ihlali diğer ataerkil kurumlarda olduğu gibi sinema endüstrisinde de kendini apaçık şekilde göstermektedir. Özellikle korku türünde çekilen filmler incelendiğinde bu olgu net bir şekilde kendini ortaya koymaktadır. Bu amaçla, bu tez, sinema endüstrisinin ürettiği kült ve beğenilen korku filmlerini inceleyerek eril kaygıları, özellikle kadın hakları ile ilgili olarak, su yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır. Mitolojinin ve günümüzün modern mitolojisi sayılan sinemanın, kadınla ilgili olarak çarpık imajları üretmeye devam ettiği ispatlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Violation of women?s rights evidently occurs in film industry as it does in other patriarchal corporations. Particularly, when you examine horror films, this fact displays itself very clearly. To this end, this thesis targets to surface masculine concerns, especially in connection with women?s rights, through examining cult and popular horror films that the film industry produces. It is proved that mythology and cinema which is considered to be modern mythology of our age still continue to produce oblique images in connection with women.