Gençlerin kimlik yapıları: Farklı yerellikler ekseninde nitel bir inceleme
Identity constructions of youth: A qualitative study on diverse localities
- Tez No: 219516
 - Danışmanlar: PROF. HALUK YAVUZER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Kimlik, Gençlik, Ergenlik, Yerellik, Kültür, Identity, Youth, Adolescence, Locality, Culture
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalısma farklı yerelliklerdeki iki grup gencin aile, meslek, egitim, politika, din ve cinsiyet kimlikleri üzerine düsünce ve deneyimlerini arastırmaktadır. Arastırma bölgeleri, Türkiye'nin Batı'sındaki bir metropol ile Güneydogu'sundaki bir sınır tasrasıdır. Fenomenolojik bir yöntemle ve odak grup tartısmaları aracılıgıyla bu çalısma, katılımcıların kimliklerinin yasadıkları çevre içerisinde nasıl sekillendigini ve bu baglamdaki etkilesimlerinin nasıl kimlik yapılarının bir parçası haline geldigini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türkiye'de genelde gençlerin kimlik yapılandırma süreçleri ve özelde yerellik ekseninde kimlik yapıları üzerine sınırlı arastırma bulunmaktadır ve bu çalısmayla bu alandaki arastırma ve yazına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda bu çalısmayla Batı'lı bir metropolle Güneydogu'lu bir sınır tasrasında yasayan gençlere kendilerini ifade etme olanagı verilmeye çalısılmıstır. Arastırma sonuçları, gençlerin içinde yetistikleri sosyal ve maddi çevrenin kimliklerini sekillendirmelerinde önemli bir etmen oldugunu göstermektedir. Cinsiyet, aile ve dine iliskin anlatılar yerel ifadelerle yapılanırken, anlatıların bazıları yerelliklerin sınırını asmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the thoughts and lived experiences of a two group of adolescents, as they create and enact their familial, vocational, educational, political, religious, and gender identities within their localities. The research sites were a Western metropolis, and a Southeastern border town in Turkey. Adopting a phenomenological methodology, and using focus group interviews, this study reconstructed how the participants? identities are shaped within their environment, and how their interactions within these contexts become a part of their identity constructs. This study contributes to the research literature in that there is limited research that solely focuses on identity constructions of youth in general, and particularly identity constructions within localities in Turkey. This study also gave voice to adolescents living in a Western metropolis, and a Southeastern border town. The results showed that the social and material environment in which young people grow up acts to shape the identities that they adopt. Some of their narratives go beyond localities, although narratives of gender, family and religion are structured in local terms.