Çocuk tribünü uygulamasının çocuklar ve futbol taraftarları üzerine etkisi
The practice of child stand effects on children and football supporters
  1. Tez No: 219535
  2. Yazar: BURAK ADİLOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHSİN HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Tribün, Futbol, Taraftar, Child, Stand, Football, Supporter
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Çocuk Tribünü Uygulaması; daha önce belirlenmiş olan ilköğretim okullarındaki 8-15 yaş arasındaki çocukların, sistemli bir organizasyonla stadyumun ayrılmış olan bölgesindeki çocuk tribününe yerleştirilip, burada toplu olarak faaliyetler yapmasını sağlayan bir organizasyondur.Betimsel nitelikteki bu çalışmada, Çocuk Tribünü Uygulamasının çocuklar ve futbol taraftarları üzerindeki etkilerini ve uygulamanın yarattığı bu etkilerin Türk sporunun bazı önemli sorunlarının çözümünde katkı sağlayabilme durumu araştırılmıştır.Araştırmada öncelikle konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalar taranmıştır. Daha sonraki süreçte geliştirilen araştırma formları uygulamaya geçirilmiştir. Araştırma formlarındaki sorular yetişkin taraftarlar ve çocuklar için farklı özellikler taşımaktadır. Araştırma formları araştırmacının kendisi tarafından geliştirilmiş, bu süreçte uzman görüşü alınmış ve ölçeğin anlaşılabilirliği ile güvenirliliği test edilmiştir. Araştırma Bursa Atatürk Stadyumunda gerçekleştirilmiş, çalışmaya 171 i erkek 79 u bayan olmak üzere 250 yetişkin taraftar ve 178 i erkek 72 si kız çocuğu olmak üzere çocuk tribünündeki 250 çocuk katılmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların analizi için uzman kişilerden destek alınmış ve SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda Çocuk Tribünü Uygulamasının, Türk futbolundaki küfür ve şiddet eylemlerinin azalmasına, bayan seyirci ve bayan futbolcu azlığı probleminin aşılmasına, daha dolu tribünler ve eğitimli taraftar grupları oluşmasına, sporcu sayısının artmasına ve daha sağlıklı futbol kültürü oluşmasına katkısının olabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca tribünlerdeki küfür ve şiddet eylemleri çocuklara rağmen devam etmesi durumunda çocukların bu davranışları örnek almaları ve uygulamaları tehlikesi oluşabilecektir. Bu durumda küfürlerin ve şiddet eylemlerinin çocuklar üzerinde sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz etkiler yaratabileceği araştırmanın sonuçlarındandır.
Özet (Çeviri)
Practice of child stand, this organization is about children who are between 8 - 15 old year?s attending to primary school to settle down in the separated and doing some activities together on stand.This research tries to explain child stand practicing what are the effects children and football supporters and child stand practicing how it will be effective to solve important problems of Turkish sport.First of all, researches are scanned which are done before. The next step questionnaire form is practiced. The questions of questionnaire form have different features for adult?s supporters and child. And the questionnaire form is developed and practiced by the researcher. Research is done in Bursa Atatürk Stadium 178 boys and 72 girls children are attended to this research and also 171 males and 79 females are attended to this research. Expert people support to analyze of finds this research and statistical packet for social sciences (SPSS) program is used for this research.It is estimated that practice of child stand in Turkish football world reduces to slang and violence actions to overcome lack of numbers female supporters and female footballers and also to become full of well educated people on stand to increase numbers of sportsman and to contribute well minded football culture .On the other hand, if violence events continues on stand, Children may do sample events on the stand. This is way of dangerous for children. It should not be forgotten violence events and slangs negative effect on children`s social and physiological aspects .