İlköğretim 5.sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi ?haklarımı öğreniyorum? ünitesi ile ilgili kavramları anlama düzeyleri
The study on understanding level of 5th grade students in the unit of ? i?m learning my rights? in the social sciences course
- Tez No: 219534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Kavram, Kavram Öğretimi, Social Sciences, Term, Term Teaching
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada 2006-2007 öğretim yılında uygulanmaya başlayan SosyalBilgiler dersi 5.sınıf programında bulunan ?Haklarımı Öğreniyorum? ünitesindeki kavramların anlaşılma düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma giriş, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu random yöntemiyle, Ankara İli Çubuk İlçesindeki merkez ilköğretim okullarından seçilen üç ilköğretim okulu ve bu okullardaki 120 5.sınıf öğrencisi oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 30 maddelik ?Kavram Başarı Testi? ve yine araştırmacı tarafından oluşturulan ?Görüşme Formu? kullanılmıştır. Kavram Başarı Testinin analizinde bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen veriler ise doğru anlama, sınırlı anlama, yanlış anlama, cevap verememe gibi kategorilere ayrılarak frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular şu şekilde özetlenebilir:Kavram Başarı Testine göre öğrencilerin, ?kurum, rol, sorumluluk, duygu, kronoloji? kavramlarını anlama düzeyleri tam öğrenme alt sınırı olan % 70'in üzerindedir. ?Hak, düşünce, davranış, hoşgörü, grup? kavramlarının anlaşılma düzeyleri ise %70'in altındadır. Yapılan görüşme sonuçlarına göre ise öğrenciler, ?sorumluluk, hoşgörü, kronoloji, kurum? kavramları ile ilgili sorulara % 22.5'i doğru anlama, %35'i sınırlı anlama, % 15'i yanlış anlama, %27.5'i cevap verememe kategorilerinde cevap vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is tried to be determined what the understanding level of the terms in the unit of ?I?m learning my rights? located in the 5th grade social sciences program, which has been carried out within the Social Sciences program since 2006-2007 academic year, is. The research is formed of four units, introduction, method, findings and interpretation, result and suggestion.The research is a descriptive study in the scanning model. The subject group was selected through a random method, 120 students from 5th grade of the primary schools in Ankara Çubuk.30 items ?Conceptual Success Test? and a ?Meeting Form? which were developed by the researcher were used in the research. In the analysis of the Conceptual Success Test, Independent Examples T tests, and a one directional variance analysis are used. The data received at the end of the meeting were categorized according to correct learning limited learning, false learning and not answering, in this way the frequency (f) and percentage (%) measurements are determined. The data that was achieved from the results of the research may be summarized as follows:According to the Conceptual Success Test, the understanding levels of the terms such as ?society, role, responsibility, emotion and chronology of the students are over % 70 which is the minor limit of the mastery learning. The understanding levels of the terms such as ?right, thought, behavior, tolerance and group is under %70. according to the results of the meeting %22.5 of the students answered in the category of correct learning, %35 of them answered by limited learning, %15 answered by false learning and %27.5 of them were unable to answer the questions about responsibility, tolerance, chronology and society.