Eğitim yöneticilerinin liderlik tarzlarıyla kişilik yapıları arasındaki ilişki
The relationship between the leadership styles and personality traits of educational managers
- Tez No: 219569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik stili, kişilik, yönetsel davranış, Leadership style, personality, managerial behaviour
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu araştırmada eğitim kurumlarındaki yöneticilerin liderlik tarzları ile kişilik yapıları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Verilerin toplanmasında R.B.Cattell' in kişilik niteliklerine ilişkin temel faktörleri bulma amacıyla geliştirdiği ?16 kişilik faktörü envanteri ?(The Sixteen Personality Factor Questionnaire) anketi ve çoklu faktör-liderlik envanteri (Multifactor Leadership Questionnaire ? MLQ) kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, İstanbul ili oluşturmaktadır. Bu uygulama sürecinde toplam 122 okula ulaşılmıştır. Uygulamalar sonucunda yöneticilerden 365 adet anket elde edilmistir. Ancak uygulama kıstaslarına uymayan anketlerden 61 adedi değerlendirmeye alınmamıştır. Sonuç olarak 304 yönetici anketi değerlendirmeye alınmıştır.Araştırma sonuçlarına göre;1. Okul yöneticileri ağırlıklı olarak (A+) `sosyal, uyumlu, sıcak', (B+) `zeki, kıvrak, soyut', (C+) `duygusal kararlılık, sakin', (E+) `dominant, kavgacı, sert', (F+) `konuşkan, neşeli, uyanık', (G+) `kararlı, sorumlu, olgun', (H+) `maceracı, dışadönük, gözüpek', (I+) `hassas, hayalci, yardım alan', (N+) `uyanık, hesaplı, içgörülü', (Q1+) `değişikliğe açık, radikal' ve (Q3+) `görüşlerine güvensiz, kontrolsüz' kişilik özellikleri göstermektedir.2. Okul Yöneticilerinin kişilik özellikleri ile `Etkileşimci Liderlik', `Dönüşümcü Liderlik' `Laisses-Faire' liderlik stili arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur.3. İlköğretim yöneticilerinin ve lise yöneticilerinin kişilik yapıları, liderlik stilleri ve görev yaptıkları kademe göz önünde bulundurulduğunda anlamlı bir farklılık göstermektedir.4. İlköğretim yöneticilerinin ve lise yöneticilerinin kişilik yapıları ve liderlik stilleri cinsiyetleri bakımından anlamlı bir farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between leadership styles and personality traits of school leaders were investigated.The Sixteen Personality Factor Questionnaire developed by R.B.Cattell to investigate the primary factors of personality and Multifactor Leadership Questionnaire were applied to collect data.Sample of research, 304 principles were selected from 122 schools in Istanbul.According to research results:1. School leaders mostly displayed (A+) `Warmth?, (B+) `Reasoning?, (C+) `Emotional Stability?, (E+) `Dominance?, (F+) `Liveliness?, (G+) `Rule-consciousness?, (H+) `Social Boldness?, (I+) `Sensitivity?, (N+) `Privateness?, (Q1+) `Openness to Change? and (Q3+) `Perfectionism? personality traits.2. `Transactional?, `Transformational? and `Laissez faire? leadership styles of the school leaders were significantly correlated with their personality traits.3. The primary school leaders? leadership styles and personality traits were significantly different from the high school leaders?.4. The leadership styles and personality traits of school leaders were significantly different according to their gender.