Endüstri meslek liselerinde bir meslek alanına yönelmiş olan öğrencilerin mesleki olgunluk ve algıladıkları aile desteği düzeylerinin incelenmesi
Study of vocational maturity of the students tending to a vocational domain and their perception of the lever of family support at vocational high schools
  1. Tez No: 219568
  2. Yazar: KUTLUAY KÖKÜSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri Meslek Lisesi, Mesleki Olgunluk, Algılanan Aile Desteği
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada, Endüstri Meslek Liselerine devam eden öğrencilerin mesleki olgunluk düzeyleri ile algıladıkları aile desteği düzeyleri çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir.Araştırmanın evrenini İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan Endüstri Meslek Liseleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini random örnekleme yöntemiyle elde edilen altı Endüstri Meslek Lisesinden 219'u erkek 93'ü kız toplam 312 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmanın örneklem grubundaki öğrencilere mesleki olgunluk düzeylerini belirlemek için Kuzgun (1996) tarafından geliştirilmiş olan Mesleki Olgunluk Ölçeği ve aileden algıladıkları sosyal destek düzeyini belirlemek amacıyla da veri toplama aracı olarak Yıldırım (1997) tarafından geliştirilen Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır.Araştırmada istatistiksel model, gruplar arasında fark olup olmadığının test edilmesidir. Veriler pearson çarpım moment korelasyon tekniği ve tek yönlü varyans analizi(ANOVA) tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Varyans analizi sonucunda gruplar arasında önemli bir fark çıktığında farkın hangi gruplar arasında olduğunu bulabilmek içinde bağımsız iki grup t-testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır:1. Endüstri Meslek Liselerinde bir meslek alanına yönelmiş olan öğrencilerin mesleki olgunluk düzeyleri oldukça düşük bulunmuştur.2. Öğrencilerin algıladıkları aile desteği orta düzeyde bulunmuştur.3. Öğrencilerin mesleki olgunluk ölçeğinden aldıkları puanlarla algılanan aile desteği ölçeğinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Söz konusu ilişki pozitif yönde gerçekleşmiştir. Algılanan aile desteği puanları artıkça mesleki olgunluk puanları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, vocational maturities and the level of the family supports of the undergraduate students who go to the Vocational High Schools are examined with various variables.The study focuses on the vocational high schools in European region of Istanbul. The test subject of this study consists of 219 male and 93 female students who are randomly selected in six Vocational High School.In order to define the level of the vocational maturity, students have been subjected to Vocational Maturity Scale developed by Kuzgun (1996). Moreover, in order to define level of the social support perceived from their family, student have been subjected to Social Support Scale which is used to gather data and developed by Yıldırım (1997).In this study the statistical model is to test if there are differences among the groups. The data were analyzed by the Moments Correlation Coefficients Technique and one way ANOVA procedure. T test used to understand if there is an important distinction among the groups in the result of variant analyze.Following results were found in this study;1.The vocational maturity of the students tending to a vocational domain is too low.2.The perception of the level of family support is average.3.There is a meaningful relation between the points which student received from the scale test of maturity level and family support. It is also positive. The more family support points, the more maturity points.Key Worlds: Vocational High School, Vocational maturity, Perceived Support From Family