İlköğretim okulu yöneticilerinin çatışma yönetimi stilleri(Bağcılar ilçesi örneği)
Conflict management types of primary school principals
  1. Tez No: 219570
  2. Yazar: SELÇUK ÖZTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu yöneticilerinin çatışma yönetimi stilleri, Conflict management types of primary school principals
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okulu yöneticilerinin çatışma yönetimi stilleri algı düzeyleri ile buçatışma stillerinin demografik özellikleri ile ilişkileri saptanmaya çalışılmıştır.Araştırmada beşbölüm bulunmaktadır.Araştırmanın verileri İstanbul ili Bağcılar ilçesinde görevli ilköğretim okulu yöneticilerinden toplanmıştır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmaya toplam 201 yönetici katılmıştır.Araştırmada kişisel bilgi formu ile yöneticilerin demografik özellikleri ile ilgili bilgi toplanmıştır.Rahim Örgütsel Çatışma Anketi kullanılarakta yöneticilerin çatışma yönetimi stilleri yüzyüze görüşme metodu ile gerekli bilgiler toplanmıştır.Araştırmanın sonucunda,yöneticilerin çatışma yönetiminde ödün verme yaklaşımını kullanma durumlarının cinsiyetlerine göre farklılık gösterdiği, tümleştirme, hükmetme, kaçınma, uzlaşma davranışlarının ise cinsiyetten bağımsız olduğu ,kadınların ödün verme puanlarının erkeklere oranla daha yüksek olduğu, diğer bir ifade ile bu davranışa kadın yöneticiler tarafından erkeklere oranla daha sık başvurulduğu saptanmış,yöneticilerin çatışma yönetiminde tümleştirme yaklaşımını kullanma durumlarının en son mezun oldukları okula göre farklılık gösterdiği, ödün verme, hükmetme, kaçınma, uzlaşma davranışlarının ise en son mezun oldukları okuldan bağımsız olduğu ,okul yöneticilerinin tümleştirme, ödün verme, hükmetme, kaçınma, uzlaşma ve genel çatışma puanları ile mesleki kıdem , yöneticilik seminerine katılma durumları ve yaşları arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine conflict types perception levels of primary school principals and the connection between these conflict types and demographic features. There are five parts in this study.Data included in this study is gathered from principals of primary schools located in Istanbul province, Bagcilar district. Searching method is used in this study. Total 201 executives participated in this study. Demographic features of the executives are determined via personal information forms. Rahim Organizational Conflict Survey is used to determine the conflict management styles of the executives. Necessary information is also gathered by face to face meetings.As a result of the study, it is determined that while compromising attitudes of the executives in conflict management varies as per their sex.; materiality, domination, and avoidance attitudes are independent of sex. It is also found that compromising ratings of women are higher compared to men. In other words it is determined that women use this behavior more when compared to men. Materiality attitude use of executives in conflict management varies as per their last graduated school but; materiality, domination, and avoidance attitudes are independent of it. Relationship between materiality, domination, avoidance and general conflict ratings of the executives at school and their experience level and participation to seminars and their ages are not found significant