İşletmelerde kar dağıtım politikasının işletmenin büyüme ve pazar değerine etkileri
The effects of dividend policy on the growth and market value of companies
  1. Tez No: 219645
  2. Yazar: ACLAN OMAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERİŞAH ARICAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kâr dagıtım politikası, büyüme, pazar degeri, isletme amaçları, Dividend policy, growth, market value, corporate goals
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Kâr dagıtım politikası, rekabetin arttıgı finansal piyasalarda isletmeler açısından stratejik öneme sahiptir. Bunun nedeni, kâr dagıtımının yatırım ve finansman kararlarını dogrudan etkilemesi ve hisse senedinin pazar degerinin en yüksek seviyeye çıkarılmasında belirleyici olmasıdır. Sermaye piyasalarının mükemmelligi, kâr paylarının isletmenin pazar degerine etkisinin önemini azaltırken, vergiler, asimetrik bilgi ve islem giderleri gibi tam rekabet kosullarını bozan unsurların varlıgı, kâr paylarının hissedarlar ve isletmeler açısından önemini artırmaktadır. istanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda 1998?2005 döneminde mali (bankalar ve finansal kurumlar), gıda, metal esya ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren 79 sirketin finansal verileri kullanılarak yapılan regresyon analizi, kâr payı dagıtım politikasının isletmenin büyüme ve pazar degerini etkiledigini ve sirketlerin kâr payı dagıtım politikalarının kâr payı iliskisizligi yaklasımı dısındaki yaklasımlarla açıklanabilecegini göstermistir. Teoride büyüme ile kâr payı dagıtım politikası arasındaki negatif iliski uygulamalı analiz sonucunda da ortaya çıkmıstır. ingiltere'de kâr payı dagıtım politikasının hisse senedinin pazar degeri ve büyüme üzerindeki etkilerini inceleyen anket çalısmasının sonuçlarına göre, finans ve kamu sektörlerinde kâr payı dagıtım politikasının hissedar degeri ve firma devralmalarının engellenmesindeki önemi anlamlı bulunmustur. Kâr paylarının büyüme ile olan negatif yönlü iliskisinin de Alternatif Yatırım Piyasaları'nda faaliyet gösteren firmalar için geçerli oldugu görülmüstür. Özetle, ingiltere ve Türkiye'de yapılan arastırmalar sonucunda, rekabetin arttıgı günümüz ekonomisinde isletmelerin kâr payı dagıtım politikalarını stratejik bir araç olarak degerlendirmeleri gerekmektedir. Bu noktada belirleyici olan unsurlar isletmenin finansal ve finansal olmayan amaçlarının dengelenmesi ve en iyi sekilde belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
Dividend policy has a strategic importance for companies in competitive financial markets because it influences financing and investment decisions. Moreover, it is considered as the basic instrument in maximising the market value of company stocks. Perfect capital markets undermine the effect of dividends on the market value of companies. However, the existence of taxes, asymmetric information and transaction costs, which weakens perfect capital markets, increases the importance of dividends for investors and companies. The regression analysis, which was carried out by using the financial data of 79 companies in financial (banks and other financial institutions), food, retail and metal products industries between 1998-2005 at Istanbul Stock Exchange, shows that dividend policy has an effect on the market value and growth of companies and theoretical approaches excluding dividend irrelevance theorem are useful in explaining corporate dividend policies. The regression analysis also confirms the negative relationship between growth and dividend policy. According to the survey results concerning the UK companies, there is a strong relationship between dividend policy and shareholder value. In addition, dividend Policy is regarded as a crucial method in the prevention of takeover bids. The results are especially valid for financial and utility firms. It is also observed that there is a negative relationship between growth and dividend payments with respect to firms in the Alternative Investment Market (AIM). In summary, the theoretical and practical approaches in Turkey and England show that companies must use dividend policy effectively in today?s competitive economies. Therefore, the critical issues for companies are the balance between financial and non-financial aims and their determination.