Enerji konusunda alternatif ölçme araçlarının geliştirilmesi
The development of alternative measurement tools in the subject energy
  1. Tez No: 219660
  2. Yazar: VEDAT MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Eğitim ve Öğretim, Energy, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Ölçme Araçları, Yapılandırıcı Grid, Tanılayıcı Dallanmış Ağaç, Çoktan Seçmeli Test, Alternative measurement tools, constructivist grid, descriptive branched tree, multiple choice test
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, aynı hedef ve davranışlara yönelik olarak hazırlanmış, fizik eğitiminde kullanılan alternatif ölçme türleri olan yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç ile geleneksel ölçme araçlarından çoktan seçmeli testi enerji konusu için karşılaştırmayı, aralarında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamıştır. Aynı hedef ve davranışlara yönelik üç farklı türdeki ölçme araçlarını, Aydınlıkevler Anadolu Lisesi, Ayrancı Anadolu Lisesi ve Ayrancı lisesinde öğrenim gören 226 öğrenciye 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılı, II. döneminde uygulanmıştır.Araştırmanın sonucunda;1.Enerji konusu için uygulanan yapılandırıcı girid ile tanılayıcı dallanmış ağaç arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuştur, fakat bu ilişki anlamsızdır.2.Enerji konusu için uygulanan tanılayıcı dallanmış ağaç ile çoktan seçmeli test arasında anlamlı pozitif yönde bir ilişki vardır.3.Enerji konusu için uygulanan yapılandırıcı girid ile çoktan seçmeli test arasında negatif yönde bir ilişki olmasına karşın anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the alternative evaluating methods constructivist grid, descriptive branched tree and the traditional evaluating method multiple choice test for a meaningful relationship in physics. These three evaluating methods with the same performance objectives were applied to 226 students who were taught in the second semester at Aydınlıkevler Anadolu High School, Ayrancı Anadolu and Ayrancı High School in 2007 ? 2008.At the end of this study it was found that;1)There is a negative significant relationship between constructivist grid and descriptive branched tree, but this is meaningless.2)There is a positive significant relationship between descriptive branched tree and multiple choice test.3)There is a negative significant relationship between constructivist grid and multiple choice test which is meaningless.