Orta dereceli okullarda yürütülen rehberlik hizmetleri üzerine bir araştırma
A study on counseling services at high schools
- Tez No: 219752
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: rehberlik hizmetleri, psikolojik danışma, rehberlik, psikolojikdanışman, okul rehberlik hizmetleri ölçeği, counseling services, psychological counseling, guidance, psychologicalcounselor, measure of school counseling services
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu araştırmada ortaöğretim kurumlarında yürütülen rehberlik hizmetlerininne ölçüde gerçekleştirildiği incelenmiştir. Bunun için rehberlik Hizmetlerininaşağıdaki hizmet alanlarında ne düzeyde olduğu ortaya konulmuştur. Bu alt hizmetalanları şunlardır: psikolojik danışma, bireyi tanıma, oryantasyon (okula ve durumaalıştırma), müşavirlik, bilgi toplama ve yayma, yöneltme, çevre, veli ve okul işbirliği,izleme, araştırma değerlendirmedir.Araştırmada yukarıda belirtilen alt hizmet alanlarında gerçekleştirilenrehberlik hizmetlerinin yürütülmesi ile çeşitli demografik değişkenler arasındakiilişkiler araştırılmıştır.Bu amaçla rehberlik hizmetlerinin durumunu belirlemeye yönelik bir ölçekgeliştirilmiş ve geliştirilen ölçeğin okullardan, seçilen öğrenci, sınıf öğretmeni,yönetici ve psikolojik danışman gruplarına uygulanması sonucu elde edilen verilerin,bazı demografik özellikler arasında ilişki ve farklarının ortaya koyulması yoluylarehberlik hizmetlerinin durumu açıklanmaya çalışılmıştır.Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen okul rehberlik hizmetleriölçeği kullanılmıştır. Bazı demografik bilgileri elde etmek amacıyla öğrenciler içindüzenlenen Anket-1 ile öğretmen, yönetici ve psikolojik danışmanlar için hazırlanananket-2 formları kullanılmıştır.Araştırmaya 103 Orta Öğretim Kurumundan 533 öğretmen, psikolojikdanışman ve yönetici ve 548 öğrenci katılmıştır.Araştırmada, rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinin ne durumda olduğununifade edilmesinde cinsiyete ve kıdeme göre bir farklılık gözükmezken, öğretmenlerinöğrencilere göre hizmetlerin daha iyi olduğunu ifade ettiği belirlenmiştir.Anadolu liselerinde rehberlik hizmetlerinin diğer liselere göre daha iyidurumda olduğu görülmektedir.Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan psikolojikdanışmanların puanları alan dışından mezun olan psikolojik danışmanlarınpuanlarından daha yüksektir. Ayrıca mezuniyet sonrası eğitim alan psikolojikdanışmanların görev yaptığı okullarda rehberlik hizmetleri daha iyi durumdadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates to what extent counseling services are carried out athigh schools. For this reason, the study defines to what extent counseling services arein the service areas listed below. These service areas are psychological counseling,knowing the individual (adaptation to school and situation), consultancy, datacollection and distribution, directing and orientation the cooperation betweenenvironment, guardian of child and the school, follewing, investigation andevaluation.In this study, the relationship between the counseling services carried out atservice areas listed above and various demographic variables is investigated.For this purpose, a scale has been developed to determine the condition ofcounseling services and given to students, teachers, administrators and psychologicalcounselors selected from the schools. Then, the data has been analyzed in order toexplain the condition of counseling services through finding relationships anddifferences among a variety of demographic characteristics.In this study, school counseling services scale developed by the researcherhas been used. Demographic information has been gathered through Survey-1prepared for students and survey-2 prepared for teachers, administrators andpsychological counselors.533 teachers, psychological counselors and administrators from 103secondary education institutions participated in this study.It has been found that there is no difference between gender and experiencein expressing the condition of counseling services. However, teachers rated thecounseling services higher than the students.viIt is seen that the counseling services are better at Anatolian high schoolsthan others.It has been determined that the counseling services are better at high schoolswhere the counselors are graduates of the departments of psychological counselingand guidance than those where the counselors are graduates of other programs.Additionally, the counseling services carried out by psychological counselors whohad education after graduation are better than others.