İlköğretim öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri üzerine bir araştırma
A research classroom management skills of primary school teachers
  1. Tez No: 219751
  2. Yazar: LÜTFÜ İLGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği, Davranış, Disiplin, İstenmeyen Davranış, Classroom Management, Classroom Management Skills Scale, Behaviour, Discipline, Misbehaviour
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerini ölçen geçerli vegüvenilir bir ölçme aracı geliştirmeyi, ilköğretimde görev yapan öğretmenlerin sınıfyönetimi becerileri ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeyi veöğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri yönünden kendilerinde yetersiz gördükleribecerileri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'dagörev yapan 766 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırmada özel ve devlet ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerinsınıf yönetimi becerilerini ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiş,öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiincelenmiş ve öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri yönünden kendilerini yetersizolarak gördükleri beceriler tesbit edilmiştir.Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin çeşitli değişkenlere göreincelenmesi sonucunda; özel okullarda görev yapanların, bayanların, tek tedrisatlıokullarda görev yapanların, sınıf yönetimiyle ilgili kitap okuyanların, 41 ve üzeriyaşta olanların, evli veya dul-boşanmış olanların, 11 yıl ve daha fazla öğretmenlikdeneyimine sahip olanların, öğretmen okulu mezunlarının, sınıf ve yabancı dilöğretmenlerinin, sınıf yönetimiyle ilgili ders-kurs ve seminer alanlar ile kurs veseminer alanların, sınıf mevcudu 30'dan az olanların sınıf yönetimi becerileri puanıdiğerlerinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.Sınıf yönetimi becerileri yönünden geliştirilmesi gereken becerilerin birkısmının ?eğitim araç gereçlerini ders konularıyla koordineli olarak kullanabilme?,?istenmeyen davranışları kontrol altına almaktan çok, öğrencinin zamanını üreticietkinliklere yöneltebilme?, ?öğrencileri ilgi ve yeteneklerine uygun etkinliklereyönlendirebilme?, ?sınıftaki grup dinamiğini etkili bir biçimde kullanabilme? ve?ders sırasında istenmeyen davranışla karşılaştığında dersi bölmeden müdahaleedebilme? olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop a valid and reliable scale that evaluates theclassroom management skills of teachers to determine the relationship between classroommanagement skills of teachers who work at elementary schools and various variables andto identify the skills on which teacher consider themselves inadequate. The examples ofthe research consists of 766 teachers working in Istanbul.In this study a valid and reliable scale has been devised in order to evaluate theclassroom management skills of teachers who work at private and state elementaryschools; the relationship between classroom management skills of teachers and variousvariables have been examined, and the skills on which teachers consider themselvesinadequate have been identified.As a result of the examination made on the classroom management skills ofteachers depending on various variables, it has been found that the teachers; working atprivate schools, working at schools that give whole day instruction, and reading booksrelated to classroom management, having a teaching experience of more than 10 years,having graduated from teachers? training school, having attended lectures, courses andsaminars on classroom management and having attended courses and saminars onclassroom management, having classes with a number of less than 30 students, and female,married or divorced ? widow (er) teachers, primary school class teachers and foreignlanguage teachers and teachers who are older than forty have had significanty higherscores than the other teachers who don?t have these qualifications.It is found that some of the classroom management skills that need to be improvedare the ability to use educational equipments in coordination with the subject matter of thelesson, the ability to direct learner?s time to productive activities, rather than controlling themisbehaviours, the ability to direct learners to the activities which are compatible withtheir interests and abilities, the ability to make use of group dynamics in classroomseffectively, the ability to take necessary measures without obstructing the class whenundesirable actions occured on the part of students.