Comparative study of the turn of the screw by Henry James & the awakening by Kate Chopin through psychoanalysis theory
Henry James tarafından yazılan Vidanın Dönüşü ile Kate Chopin tarafından yazılan Uyanış adlı kitapların psikanaliz yönünden karşılaştırılmaları
  1. Tez No: 219757
  2. Yazar: NUR EMİNE AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BOŞNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Repression, Reaction Formation, Defense Mechanism, Freud?s Tripartite Model, Superiority Complex
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez On dokuzuncu Yüzyıl' da yasayan iki bayan figürünün zamanınbaskın ve tutucu tavırlarına karsı verdigi tepkiyi ve daha iyi bir yasam içinkarakterlerinin savunmasını ele almıstır. Bu baglamda, iki ana karakterin yasamlarıve iliskileri psikanaliz yönünden islenecektir. Psikanaliz teori özellikleri gösterenVidanın Dönüsü ve Uyanıs bes ana konu bazında incelenecektir: Toplum tarafındauygulanan baskı, bu baskılara verilen tepkiler; bu tepkilerden dogan karakterdegisiklikleri, geri çekilmeler; savunma mekanizması ve isteklerini baska yöneaktarabilme yetenegini kazanabilme; yeni alıskanlıklarını hayat geçirip kendinigösterme. Ayrıca sunulan tez, Vidanın Dönüsü ve Uyanıs kitaplarındaki iki anakarakterin özelliklerinin incelenmesiyle Freud'un üçlü modelini de konu almaktadır.Vidanın Dönüsü ve Uyanıs kitaplarında iki ana karakteri incelemesebebim, Ondokuzuncu Yüzyıl ve Viktorya Çagı'nın, özellikle toplum vehemcinsleri tarafından baskı kurulan bayanlar üzerindeki etkilerini psikanalizyönünden ele almaktır. Sindirilmis toplumun bayan karakterleri ele alındıgında, gözönünde bulundurulmayan üstünlük kompleksi ve toplumsal bilinçaltı etkileri deiçerikte bulunmaktadır.Vidanın Dönüsü ve Uyanıs psikanaliz teorisi ile ele alındıgından, her ikikitaptaki sembollere, benzetmelere, egretilemelere ve imgelere de deginilmistir.Tezin ana içerigi, bilinçaltındaki ilkel arzuların bastırılmıs dürtülerinin bir bireyintavır ve düsüncelerini etkilemesidir. Birey içindeki bu çatısmalara neyin sebepoldugunu anlamamasına ragmen, gerçek hayat ve istekler arasında çatısan dürtüleryada bastırılmıs, acı veren hatıralar büyük korkulara ve endiselere yol açmapotansiyelini tasır; bu da insanı savunma mekanizmasına yöneltir. Ayrıca bu durum,tıpkı her iki kitaptaki ana karakterlerin yasadıkları semptomlardan haberdarolmamaları gibi, tahmin ve kontrol edilemez bir hal alabilir. Sonuç ne olursa olsun,bellek ve bastırılmıs dürtülerin serbest bırakılması sonucunda yeni bir denge vefiziksel enerji dagılımı zarar vermekten çok fayda saglar ve yiyip bitiren endiseyeson verir.Bütün bir çalısma, Vidanın Dönüsü ve Uyanıs kitaplarındaki iki baskarakterin toplumun baskıcı tavrının içlerine islemelerinden dolayı süre gelen,hayatlarında yasadıkları umutsuzluk ve ilkel dürtülerin çatısmalarından dogandüsüslerini psikanaliz yönünden ele almak ugrunadır.Anahtar KelimelerToplum Baskısı, Tepki Olusumu, Savunma Mekanizması,Freud'un Üçlü Modeli, Üstünlük Kompleksi
Özet (Çeviri)
This thesis aims to indicate the defense for a better life and reaction that is giventowards repressed desires in two nineteenth century women?s lives. In this respect, Iwould like to analyse two women?s lives through psychoanalysis theory. Havingshown the characteristics of psychoanalysis theory, The Turn of The Screw and TheAwakening are analysed under five main topics; repression, regression, projection,reaction formation and sublimation. The thesis also surveys the tripartite model ofFreud examining the characters of the two protagonists in The Turn of The Screwand The Awakening. By analysing the two characters, I would like to show theinfluence of the nineteenth century and the Victorian Age on people; especiallywomen suppressed by their societies and by their own kinds. Having the effects of asuppressed society, I indicate the superiority complex and collective unconscious thatis taken for granted.Analysing The Turn of The Screw and The Awakening through psychoanalysistheory, symbols, metaphors and images are dealth with. The essence of the thesisholds that a repressed urge of the id in the unconscious affects the actions andthoughts of the individual. Indeed, conflicting urges or painful memories which arerepressed, have the potential to cause great anxiety, though the individual will notunderstand what causes it, so this leads a person to a defense mechanism, which issometimes can be taken as unpredictible and uncontrollable, as the two womenprotagonists have the symptoms of unawareness of themselves. Regardless of theconsequences, the release of the repressed urges and memories does more good thanharm, resulting in a new balance and distribution of psychic energy and an end tosubtle and eating anxiety.All the work is to depict the desperation the two protagonists of The Turn of TheScrew and The Awakening live, and the failure that is caused by the conflicts of theirid through psychoanalysis theory, due to the embodiment of the repressed attitudesthat the society emposes them.