1901-1908 arası Türk edebiyatındaki eserler
Turkish literature publications between 1901-1908
- Tez No: 219765
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 1901-1908, II. Abdülhamid, Constitutional monarchy, Servet-i Fünûn, literature
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 362
Özet
Birçok sanatçının suskunluk içinde bulundugu, edebî eser yazmadıgı yazsa da yayımlamaya cesaret edemedigi bir dönem olan 1901-1908 yılları arasında, Türk edebiyatı bir duraklama ve sükût dönemi yasamıstır. Edebiyat tarihi üzerine yazılmıs kitaplarda çogunlukla hakkında kısa bir yorum yapılıp geçilen bu yedi yıllık dönem içinde gerek stanbul'da hükümetin izniyle gerekse stanbul dısında kaçak olarak yayımlanmıs eserleri bu devir edebiyatının daha iyi anlasılması için hem nicelik hem nitelik bakımından inceledik. Giris bölümünde `Abdülhamid Devri Edebiyatına Umumi Bir Bakıs' baslıgı altında matbuat ve sansür ile Abdülhamid devri içinde Türk edebiyatı hakkında bilgiler verilmistir. Bu bölümde en genis yer 1901-1908 arası Türk edebiyatının genel özelliklerine ayrılmıstır. Birinci bölümde 1901-1908 yılları arasında yayımlanan edebî eserler siir, hikaye, roman, tiyatro, makale/deneme, mektup, hatıra ve seyahatname baslıkları altında incelenmistir. kinci bölümde ise 1901-1908 yılları arasında yayımlanmıs önemli fikrî eserler ele alınmıstır. Sonuç bölümünde giris ve diger iki bölüm hakkında genel degerlendirmeleri yaptıktan sonra en sonda çalısma sırasında faydalanılan kaynaklara yer verilmistir. Anahtar Kelime: 1901-1908, II. Abdülhamid, Mesrutiyet, Servet-i Fünûn, edebiyat
Özet (Çeviri)
Turkish Literature was in an unproductive period during the years of 1901- 1908 when most of the artists prefered not to speak or not to write any kind of literary work, and they could not dare publish their works even though they were able to do. During this 7-year term,which mostly took a small place in the books on the history of literature, some works of arts were published legally in stanbul or illegally in other cities other than stanbul. We have examined those publications in terms of quality and quantity in order to cover the literature in that time. In introduction, information about `Matbuat ve Sanaüt? and `Turkish Literature During Abdülhamit Era? is presented under the heading of `A Common View on Literature during Abdülhamit Era?. This part mainly talks about the general features of Turkish Literature in the years of 1901-1908. In the first chapter, the works of art published between 1901-1908 ?poetry, story, novel, theatre, article/essay, letter, autography, travel book- are studied. In the second chapter, some salient abstract works again published between 1901-1908 are studied. In the conclusion, utilized during our research, references take place after the general evaluation of introduction and the other two parts.