20.yy batı resim sanatında dinsel imgeler
Religious images at the 20th century in west painting art
  1. Tez No: 219772
  2. Yazar: LEVENT AYGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. FUAT ACAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Gökyüzü, Tanrı, Dinsel mge, Tasvir, Tin, Sky, God, Religious image, Description, Soul V
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
lk insanların anlamlandıramadıgı doga olayları karsısındaki tutumu, tanrı fikrini dogurmustur. Tarihte insan düsüncesine dair ilk ürünler hep tanrı fikriyle iliskilendirilmistir lk uygarlıkların dini hep çok tanrılıdır. Bilinen en eski dinsel içerikli imgelere ise spanya, Fransa ve Güney talya'da bulunan magaraların duvarlarında rastlanır. Mitolojiyle birlikte Tek tanrılı dinlerden hıristiyanlıga gelindiginde ise tasvirler tam manasıyla dinsel içerik kazanmıs olup, dinsel imgeler resim sanatının olanakları kullanılarak tasvir edilmislerdir. Batı dünyasında, 18. yüzyıla kadar resimsel tasvirin en önemli konusunu hep din olusturmus, bu yüzyıldan sonraki sosyolojik degisimler, bu anlamdaki düsünce yapısında degisikliklere yol açmaya baslamıstır. 20. yüzyılla birlikte gelisen teknoloji (özellikle sanayi devriminin getirdikleri) metanın en önemli deger haline gelmesi, maddecilik içsel olanın yerini alarak ön plana çıkmıstır. Ruhsal olanın ihmal edilmesi kisileri maneviyat arayısına yöneltmis ve bunun yansımaları batı sanatında da kendini göstermistir. Bu dönemde Orta Çag, Kuzey Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinde yasayan toplumların kültür ve sanatına tasıdıklarına inandıkları tinsellik ve saflık nedeniyle ilgi gösterilmistir. 20. yüzyılda, Rouault, Chagall, Nolde, Kandinsky, Malevich, Mondrian, Rothko gibi sanatçıların eserleride sıkça dinsellik içermistir..
Özet (Çeviri)
The idea of God has emerged as a response shown by ancient people towards supernatural phenomena. Throughout history, the first products about the human mind have always been related with the idea of God. Ancient civilizations are characterized by their polytheistic structures. The first known examples of religious images in history are the mural paintings found in the caverns of Spain, France and South Italy. Along with mythology and the rise of Christianity as a monotheistic religion, descriptions gained a wholly religious context and religious images got to be represented through all means of artistic possibilities. Until the 18th century, religion stood out as the most significant subject of the art of Western painting. Sociological changes which came along with the next century have given way to a different form of thinking. As a result of the technological advances of the 20th century (especially of the Industrial Revolution), matter became the first and the foremost value of the time and materialistic values eventually took the place of intrinsic ones. As the spiritual became neglected, people went more and more in search for it and this tendency was also reflected in art. Spirituality and innocence, which are believed to be reflected in the culture and art of the Middle Ages, Northern Europe and various other societies of the world have thus appealed more and more people during this period. In works of the 20th century artists such as Rouault, Chagall, Nolde, Kandinsky, Malevich, Mondrian and Rothko, religion is very often used as a main ingredient.