Academic staff's perceptions on washback effect of YDS and YÖKDİL: The case of Ardahan University
Akademisyenlerin YDS ve YÖKDİL sınavlarının etkisine yönelik algıları: Ardahan Üniversitesi örneği
- Tez No: 617797
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCER ELKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: YDS, YÖKDİL, ket vurma etkisi, akademik personel, Ardahan Üniversitesi, YDS, YÖKDĠL, washback effect, academic staff, Ardahan University
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, akademik personelin YDS ve YÖKDİL sınavlarının etkisi üzerine algılarını incelemektir. Çalışma Ardahan Üniversitesi'nde yapılmıştır. Veri toplamak için hem nicel hem nitel yöntemler kullanılmıştır. Anket Ardahan Üniversitesi'nde çalışan 158 akademik personele uygulanmış ve nitel veriler için odak grup görüşmesi uygulanmış ve katılımcıların ifadeleri betimsel analiz prosedürüne göre analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS 16.0 sürümü kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre YDS ve YÖKDİL sınavlarına yönelik algılar olumsuzdur. YDS ve YÖKDİL sınavları konuşma, dinleme ve yazmayı içermediğinden, akademisyenler bu sınavların geçerliğine güvenmezler. Ayrıca, akademik personelin YDS ve YÖKDİL'in içerik ve etkileri konusunda olumsuz duyguları olduğu sonucuna varılmıştır. Akademisyenler, Türkiye'de yabancı dil yeterliği gerekliliğine inanmasına rağmen, bu sınavların adayların hedef yabancı dilde yetkin olmalarına yardımcı olduğunu düşünmüyorlar.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the perceptions of academic staff on washback effect of YDS and YÖKDİL exams. The study was conducted at Ardahan University. Both quantitative and qualitative methods were used to collect data. The questionnaire was applied to 158 academic staff working at Ardahan University and for the qualitative data, focus group interview was administered and the statements of the participants were analysed according to the descriptive analysis procedure. SPSS version 16.0 was used to analyse the quantitative data. According to results of the study, perceptions toward YDS and YÖKDİL exams are negative. Since YDS and YÖKDİL do not include speaking, listening and writing, academicians do not trust the validity of these exams. It was also concluded that academics have negative feelings on content and washback effects of YDS and YÖKDİL. Although the academicians believe in the necessity of foreign language proficiency in Turkey, they do not think that these exams help candidates to be competent in the target foreign language.