İmalat sanayisinde firma etkinliğinin ölçümü ve finansal analizi : (1996-2006 dönemi)
Measurement of firm?s activity and financial analysis in manufacturing industry : (1996-2006 period)
- Tez No: 219814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. ALİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmalat sektörü, Etkinlik ölçümü, Finansal analiz, Veri zarflama analizi, Manufacturing Industry, Measuring Efficiency, Financial Analysis, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Üretim, mal ve hizmetlerin yapıldığı süreci ifade eder. Üretim yönetimini de bunun ışığında kullanılacak kıt kaynaklarla, maksimum çıktı, kalite ve zaman şartlarına uygun en optimal üretimi gerçekleştirmek şeklinde tanımlanabilir. Günümüz koşullarında artan rekabet ortamı, reel sektörün etkinliklerini dikkate alarak değerlendirmeyi gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla reel sektörde yer alan firmaların rekabet edebilmesi ve başarılı olabilmesi için, sürekli olarak etkinlik ölçümlerini yapmaları önemli olmaktadır.Veri zarflama analizi, çok sayıda girdi ve çıktı değişkenlerinin belirlenmesinden yola çıkılarak, etkinlik düzeylerinin hesaplanmasında kullanılan matematiksel programa dayalı, parametrik olmayan ölçüm tekniğidir.Bu çalışmada Türkiye'de imalat sanayisinde faaliyet gösteren sektörlerin etkinlik ölçümleri 1996-2006 dönemi itibariyle veri zarflama analizi (VZA) yöntemiyle incelenmiş ve finansal açıdan değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda etkin olan ve etkin olmayan sektörler tespit edilmiş ve sektörlerin etkinliklerini artırabilmesi için gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Production is the process in which the goods and the service are offered. In the light of this definition, production management can be defined as obtaining maximum output and optimal production, appropriate to time and quality, from minimum input. The competitive environment which increases gradually in today?s conditions requires evaluating real sectors as to their efficiency. Thus, it is important for firms in real sector to measure their efficiency in order to compete and be successful.Data Envelopment Analysis (hereinafter DEA) is a non-parametric measurement technique based on mathematical programming to measure the efficiency level of the firms by determining multiple input and output variables.This dissertation aims to examine the efficiency level of sectors operating in manufacturing industry in Turkey regarding the years between 1996-2006 via DEA and to evaluate it from financial aspect. At the end of the analysis done the sectors active and non-active are determined and necessary suggestions are offered to the sectors to increase their efficiencies.