Meslek kuruluşlarının görevleri ve kamu düzeninin korunmasına katkıları (Ankara Ticaret Odası ve Kakkâri Ticaret ve Sanayi Odası örneği)
The duties of profession foundations and their contribution to the protection of public order (The model of Ankara chamber of commerce and Hakkâri chamber of commerce)
  1. Tez No: 219824
  2. Yazar: YUSUF OKUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Kurumu, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, Meslek Kuruluşu, Meslek Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Public Institution, Profession Foundations that are qualified as Public Institutions, Profession Foundations, Chamber of Profession, Chamber of Commerce
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kamu düzeninin sağlanması toplumun huzur ve güven içinde yaşaması için çok önemlidir. Bu konuda devlet gerekli düzenlemeleri yaparken meslek kuruluşlarına da kamu hizmeti niteliğinde bazı görevler vermiştir. Meslek Kuruluşları, kamu hizmeti niteliğindeki bu görevlerini yürütmek ve kamu düzeninin sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadırlar.Bu çalışmada öncelikle genel bir perspektifle tüm meslek kuruluşlarının hukuki niteliği ve statüsü, genel özellikleri, belli başlı meslek kuruluşları, meslek kuruluşlarının görev ve yetkileri ile ilgili temel bilgilerin toplanıp bir sistematik içerisinde sunulması amaçlanmıştır. Böylece konuyla ilgili farklı görüşlerin bir özeti ve sentezi yapılarak meslek kuruluşlarının yapması gereken görevler konusuna bir projeksiyon tutulmaya çalışılmıştır. Sonra meslek kuruluşlarının görevlerinin yerine getirilmesiyle ilgili temel sorunların doğru saptanabilmesi amacıyla, meslek kuruluşlarının bu konudaki başarı ve başarısızlıkları ile bunların nedenleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra anket uygulaması yoluyla Ankara Ticaret Odası ve Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası mensuplarına odaların çalışmaları hakkındaki görüşleri sorulmuştur. Bulgular ve yorum bölümünde ise, tarama modeli kullanılarak frekans ve yüzde değerlerine göre meslek odası mensuplarının algı düzeylerine bakılarak, konu hakkındaki görüş ve tutumlarının değerlendirilmesi ve yorumuna yer verilmiştir. Sonuç olarak her iki ili örnek alarak yaptığımız çalışma neticesinde meslek kuruluşlarının kamu düzenin korunmasına önemli katkılarının olduğu belgesel tarama, bulgu ve yorumlarla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
To obtain public order is very essential for living in presence and confidence of public. The state has given some duties as a public service to the profession foundations when make a necessary legal regulation. Profession foundations essential contribute to obtain public order and achieve these public duties.In this thesis, specially, it is aimed to collect information in a general perspective on the statues of law and general properties of all of the professional foundations, information about some of the fundamental profession foundations, and basic knowledge that relates to the obligations and the authorities of professional foundations. Thus, it is tried to hold a projection about the duties of profession foundations that could have been done by making a summary and synthesis of different ideas on this topic. Then, in order to better indentify the basic problems on the Professional foundations? execution of their duties. And then, it is asked the opinions of the members of Ankara Chamber of Commerce and Hakkâri Chamber of Commerce by questionnaire application. In Findings and Comments part of thesis, it is explained the comments and evaluations of these chamber of commerce members? views and attitudes about the topic according to the frequency and percentage values by using the scanning model. As a result, in this thesis which we take two cities as a sample, it has been presented with literature scanning, comments and findings that profession foundations have essential contributed to protect public order.