İlköğretim okullarında örgütsel iklim ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişki (Gaziantep ili örneği)
The relationship between the organizational climate and the job satisfaction of teachers working in primary schools (a study in Gaziantep)
  1. Tez No: 219823
  2. Yazar: HÜLYA GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOKAY GEDİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt iklimi, İş doyumu, Öğretmenlerin algıları, Organizational Climate, Job Satisfaction, Teachers? perception
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma ilköğretim okullarında örgütsel iklim ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, 2006-2007 eğitim-öğretim yılı içerisinde, Gaziantep ili Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli merkez ilçelerinde bulunan, ilköğretim okullarında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli merkez ilçelerindeki 37 ilköğretim okulunda görev yapan 750 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri üç bölümden oluşan bir ölçekle toplanmıştır. Bu bölümler; (1) betimsel bilgiler, (2) örgüt iklimini etkileyen faktörlere ilişkin maddeler, (3) iş doyumunu etkileyen faktörlere ilişkin maddelerden oluşmaktadır. Araştırma verileri ?ortalama?, ?standart sapma?, ?t-testi?,?tek yönlü varyans analizi?, ?LSD çoklu karşılaştırmalar testi? ve ?pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı? ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda okulların örgüt iklimini etkileyen faktörler ile öğretmenlerin iş doyumunu etkileyen faktörler arasında pozitif, doğrusal ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin görev yaptıkları okullardaki örgüt iklimini etkileyen faktörlere ilişkin algılarında cinsiyet, medeni durum, mezun oldukları okul, okuldaki kıdem ve görev betimsel değişkenlerine göre istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin örgüt iklimini etkileyen faktörlerden sadece ?liderlik tipine? ilişkin algılarında yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yine araştırma bulgularına göre öğretmenlerin iş doyumunu etkileyen faktörlere ilişkin algılarında cinsiyet, medeni durum ve okuldaki görev değişkenine göre istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık öğretmenlerin iş doyumunu etkileyen faktörlere ilişkin algılarında yaş, okuldaki kıdem, mezun oldukları okul ve mesleki kıdem betimsel değişkenlerine göre istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin iş doyumunu etkileyen faktörlerden sadece ?örgüt iklimi, çalışma koşulları ve sosyal görünüme? ilişkin algılarında okuldaki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to find out the relationship between the organizational climate and the job satisfaction of the primary school teachers in 2006-2007 academic year. The population of the study included 750 teachers working in 37 primary schools in Şahinbey, Şehitkamil and Oğuzeli provinces. A questionnaire consisting of 3 sections was developed. These sections were (1) demographic characteristics, (2) items related to the factors affecting organizational climate, (3) items related to the factors affecting job satisfaction. Data were analyzed using mean, standart deviation, t-test, one ?way anova, LSD multiple comparison test and pearson moment correlation coefficient techniques. As a result of the statistical analysis, statistically significant (positive and linear) relationship was found between the factors affecting organizational climate and those affecting job satisfaction of the teachers. No statistically significant relationships were found between organizational climate and gender, marital status, university teachers graduated from, duration in school and duty. Statistically significant difference was found in terms of occupational standing and age. No statistically significant difference was found between leadership style and age. In addition, no statistically significant differences were found between factors affecting job satisfaction and gender, marital status and duty. Statistically significant differences were found between factors affecting job satisfaction and age, duration in school, occupational standing and the university teachers graduated from. No statistically significant difference were found between ?organizational climate, working conditions and being social? and duration in school.