Kars ilinde görevli okul öncesi öğretmenlerinin iş tatmin düzeyleri ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Professional burnout and job satisfaction levels of preschool teachers who were doing in the region of Kars
  1. Tez No: 219945
  2. Yazar: ZEHRA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadrolu öğretmen, usta öğretici, mesleki tükenmişlik, iş tatmini, okul öncesi öğretmeni, Teachers of permanent staff, helping teachers, job burnout, job satisfaction, preschool teacher
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırma, Kars ilinde görev yapan kadrolu ve usta öğretici okul öncesi öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik ve iş tatmin düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını, tükenmişlik ve iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Genel tarama türlerinden biri olan ilişkisel tarama modelinin uygulandığı araştırmada, okul öncesi öğretmenleri hakkındaki bazı bilgileri elde etmek için“Kişisel Bilgi Formu”, öğretmenlerin tükenmişlik düzeyini ölçmek için“Maslach Tükenmişlik Envanteri”, öğretmenlerin iş tatminini ölçmek içinde“ Minnesotta İş Tatmini Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçme araçları 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Kars ili ve ilçelerinde bulunan resmi okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 181 okul öncesi öğretmenine uygulanmıştır.Araştırma bulguları, iş tatmini düzeyinde yaş, öğretmenin mesleği isteyerek mi seçtiği, görev yeri, okul türü, meslek seçimi nedeni değişkenlerinin istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklara yol açtığını; medeni durum, mesleki kıdem, mezun olunan okul, toplam aylık net geliri, çalışılan statü (kadrolu öğretmen, usta öğretici) değişkenlerinin anlamlı farklılıklara yol açmadığını ortaya koymuştur.Araştırma bulguları, tükenmişlik düzeyinde yaş, mesleki kıdem, mesleği isteyerek mi seçtiği, çalışılan statü (kadrolu öğretmen, usta öğretici), okul türü, meslek seçimi nedeni değişkenlerinin istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığa yol açtığını; medeni durum, mezun olunan okul, görev yeri, toplam aylık net gelir değişkenlerinin anlamlı farklılıklara yol açmadığını ortaya koymuştur.İş tatmini ile tükenmişlik arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre, tükenmişlik artarken iş tatmini azalmakta, tükenmişlik azalırken iş tatmini artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is made to determine, if the job burnout and job satisfaction levels of the preschool teachers of permanent staff and preschool helping teachers who are doing duty in the region of Kars, were varies with some variables; and to investigate the relationship between burnout and satisfaction levels of pre-school children. In the research,“relational survey model”- a type of general survey model? was applied;“The Personal Information Form”was used to get some information about preschool teachers.“The Maslach Burnout Inventory”was used to measure the level of teachers' burnout.“The Minnesota Job Satisfaction Scale”was used to measure teachers' job satisfaction. Measurement tools survey were applied to 181 preschool teachers who worked in official preschools in Kars city and its towns in 2007-2008 education period.Research results indicated that job satisfaction was differentiated with: age, choosing job intentionally or not, work place, school type, choice of job; while civil status, seniority in job, school graduated, total monthly net income was not related to job satisfaction.Research results indicated that: age, seniority in job, choosing job intentionally or not, status, school type, chose of job were related variables, while civil status, school graduated, work place, total monthly net income variables were not related to burnout.A negative meaningful relationship between job satisfaction and burnout was found. According to this, while burnout is increasing job satisfaction decreases, while burnout is decreasing job satisfaction increases.