Finite perturbation analysis methods for optimization of periodic (s,s) inventory control systems
Dağılımı bilinmeyen rassal ayrık talepler için periyodik (s,s) envanter denetim metodu
  1. Tez No: 220016
  2. Yazar: ERDİNÇ MERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAĞAN GÖKBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Politikaları, Sarsım Analizi, Simulasyon, Inventory Policies, Perturbation Analysis, Simulation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Karşılanamayan taleplerin bekletilebildiği ve tedarik zamanlarının sabit olduğu tek öğeli envanter sistemlerini ele almaktayız. Gözlem periyotları içinde gelen talep miktarlarının bağımsız özdeşçe dağılmış ayrık rastgele değişkenler oldukları ancak bu değişkenlerin dağılımının bilinmediği kabul edilmektedir. Her periyot için maliyet, sipariş miktarından bağımsız K sipariş maliyeti, elde kalan her birim için h tutma maliyeti ve karşılanmak için bekletilen her birim talep için p yoksatma maliyeti toplamından oluşmaktadır. Ele alınan sistemde parametreleri doğru seçilmiş (s,S) envanter denetim politikasının beklenen periyot maliyetlerini en aza indirgeyebileceği bilinmektedir. Literatürde talep dağılımın bilinmesi durumunda en iyi s ve S parametrelerinin bulunabilmesi için önerilmiş tam veya sezgisel yöntemler bulunmaktadır. Bu çalışmamızda ise dağılımın bilinmediği durumda, yöntemimizin yakınsamasına yeterli süreler için dağılımın durağan kalacağı kabulu ile, en iyi s ve S değerlerinin bulunması için sarsım analizi tabanlı dağılım değişiklerine uyarlanabilir bir yöntem önermekteyiz. Gerçekleşen talep miktarları için periyot maliyetlerinin s ve S parametrelerine duyarlılıklarını tahmin eden ve bu parametreleri yenileyen yöntemimizin performansı geriye dönük tamsayı programlaması sonuçlarını uygulayan ve gerçekleşen miktarlar için hesaplanan ortalama ve standard sapma değerlerini Ehrhardt sezgiseline besleyen iki yöntemin performansları ile karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
We are dealing with single item inventory systems where the period time is constant and the unsatisfied demands are backordered. The demands are independent and identically distributed random variables, but the distribution of those variables are not known. The total cost of a period consists of; ordering cost“K”which is independent of the ordering quantity, holding cost“h”for each item that remains in stock, and penalty cost“p”for the each backordered item. In the considered system, it is known that when the parameters of an (s,S) inventory policy are chosen appropriate, then the expected period cost can be minimized. There are some exact methods or heuristics for finding the optimal s and S parameters in the literature for the case where the demand distribution is known. In our study, we introduce a perturbation analysis based method for finding the optimal s and S parameters where the demand distribution is not known. Our method anticipates the sensitivity of (s,S) parameters to the period cost for the observed demand quantities. This method's performance is compared with a method that uses Integer Programming with the past data and with a method that calculates the mean and standard variation values with the past data and feeds them to the Ehrhardt's Heuristic.