Polis meslek eğitim merkezi öğrencilerinin mesleğe hazırlanmalarında eğiticilerin etkisi: Aydın örneği
The effect of instructiors on the students of police education center to prepare for the profession
- Tez No: 220017
- Danışmanlar: DR. ÖZCAN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Polis Temel Eğitim Kurumları, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, Eğitim, Polis Eğitimi, Eğitici, Polis Eğiticileri, Police Basic Educational Institutions, Police Vocational School of High Education, Training, Police Training and Police Trainers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı; Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde görev yapan eğiticilerin, polis memuru adaylarının mesleğe hazırlanmalarındaki etkisinin ve öneminin ortaya konulmasıdır.Araştırmanın evrenini 2007 yılında Türkiye'de bulunan 9 Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitimlerine devam etmekte olan tüm öğrenciler, örneklemini ise Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezinde eğitim ve öğretime devam eden 490 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, sınıf komiserlerinin etkisini değerlendiren 6, üniversitelerden gelen öğretim görevlileri ve alanlarında uzman sivil eğitimcilerin etkisini değerlendiren 9, öğretmen emniyet müdürlerinin etkisini değerlendiren 9, amir sınıfı idareci personelin etkisini değerlendiren 9 ve genel olarak Polis Meslek Eğitim Merkezindeki eğitimi değerlendiren 7 soru olmak üzere toplam 40 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket yoluyla öğrencilerin eğiticiler hakkındaki görüşlerinin alınması ve bu doğrultuda değerlendirmeler ve çözüm önerilerinin yapılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda elde edilen veriler literatür taramasına dayalı olarak yorumlanmıştır.Anketler yoluyla elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS-11 paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Veri çözümlemede frekans ve yüzde kullanılmıştır.Literatür taramalarından polis eğitiminde önemli etkileri olan eğitime bakış, yönetici personel, eğitim programları ve eğitici konularına değinilerek, anket sonuçları ile de POMEM'lerde görev yapan eğiticiler ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda POMEM'lerde görev yapan eğiticilerin, öğrencilerin görüşlerine göre, genel itibariyle istekli oldukları, derslerde doğru iletişim kanalları kullandıkları ve mesleki tecrübelerini öğrencilere aktarmalarının eğitimi olumlu etkilediği görülmüştür. Ancak, belirtilen hususlarda dikkate değer oranlarda da öğrencilerden olumsuz cevaplar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the importance and effect of the police instructors in Police Vocational Schools of High Education on future police officers? having a good preparation for the police work.The pool of this study consists of all the students in 9 Police Vocational Schools of High Education in 2007. The sample of this study consists of 480 students in Aydın Police Vocational School of High Education.In order to gather information, a questionnaire of 40 questions has been applied which consists of 6 questions analysing the effect of class monitors, 9 questions analysing the effect of the scholars from various universities and civilian trainers who are experts on their fields,9 questions analysing the effect of the instructor police directors, 9 questions analysing the effect of the middle class administrative staff and 7 questions analysing the general education in the Police Vocational Schools of High Education. In the questionnaire it is aimed to learn the opinions of the student about the trainers. By doing so it is aimed to make assessments and suggestions of solutions. The data obtained has been analysed through literature analysis.The data obtained through questionnaire has been analysed in SPSS software. Frequency and percent have used for data analysis.In the literature analysis, the opinions on education which have important effects on education, administrative staff, educational programmes and trainers have been dealt with and the trainers in the Police Vocational Schools of High Education have been studied according to the results of the questionnaire . In conclusion, it is observed according to the students the educators in Police Vocational Schools of High Education are ambitious, using the right path of communication and their transferring their work experience has a very positive effect. On the other hand,a remarkable amount of negative answers have been received from the students.