Dünya'da ve Türkiye'de cinsel sömürü amaçlı çocuk ticareti
Trafficking of children for the purpose of sexual exploitation in the world and Turkey
  1. Tez No: 220028
  2. Yazar: İRFAN YABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN BEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Law, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuğun Cinsel Sömürüsü, Çocuk Suistimali, Çocuk Pornografisi, Çocuk Fuhşu, Ticari Cinsel Sömürü, Çocuk Ticareti, Child Sexual Exploitation, Child Abuse, Child Pornography, Child Prostitution, Commercial Sexual Exploitation, Child Trafficking
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsanlar daha iyi yaşam şartlarında hayatlarını devam ettirebilmek için, memleketlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kalabilmektedirler ve bu amaçla, yerleşmek ve yaşamak için gelişmiş ülke ve bölgeleri tercih etmektedirler. Bu süreç hem yasal, hem de tezimizin ana konusunu oluşturan çoğunlukla çocukların mağdur edildiği yasal olmayan şekillerde olabilmektedir. Özellikle çocuklar farklı şekillerdeki sömürülerin kurbanı olmaktadırlar. En çok rastlanan sömürü biçimlerinden biri de; çocukların cinsel sömürü amaçlı ticaretidir. Bu çalışmada, akademik literatür veya günlük kullanımda ilgili kavramlar arasında kesin ayırımlar bulunmadığından dolayı çalışma tanımlarına ulaşmak için, başlıca temel kavramlar ayrıntılı olarak analiz edilmiş ve konumuz açısından karşılaştırılması yapılmıştır.Literatür araştırması yapılmış ve konunun dünya genelinde mevcut durumu; özellikle, transit ve hedef ülke güzergahlarına dayanarak tespit edilmiştir. Kaynak durumundaki ülkelerin savaş, fakirliğin yaygın olduğu ve kız çocuklarının ikinci sınıf olarak görüldüğü ülkeler; bununla birlikte hedef ülkelerin ise gelişmiş (çoğunlukla Batı) ülkeler olduğu tartışılmıştır. Sorunun çözümü için, konuya yönelik genel yaklaşım modelleri geliştirilmiştir.Çocukların cinsel sömürü amaçlı ticareti sorununun sebepleri, metodları, uluslararası kuruluşların, sözleşmelerin ve ilgili yasal metinlerin en çok göze çarpan yaklaşımları analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu sorunun dünyanın ortak meselesi olduğu ve uluslararası işbirliğiyle çözülebileceği anlaşılmıştır. Bu sorunla başa çıkmada uluslararası sözleşmelerin tamamen etkili olduğu genel inanışı ve fikrine rağmen, uygulama noktasında halen eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de sorunun boyutları tartışılmış ve çalışmada ele edilen bulgular çerçevesinde, soruna etkili çözümler olması bakımından bazı tutumlar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
People may have to leave their home towns and moreover homelands to be able to carry on their lives in better life conditions and for that purpose, they prefer developed countries or regions to settle down and live in. This process may be both in legal and illegal ways in which mostly the children are victimized in terms of the our thesis? main concern. Especially children have been the victims of various kinds of exploitations. One of the most common types of exploitation is the trafficking of children for the purpose of sexual exploitation. In this study, primarily basic concepts have been analyzed in detail and compared in respect of the our main topic to reach at working definitions just beause there has been no clear-cut differences among the related terms in academic literature or daily use.The literature was reviewed and the current worldwide situation on the issue was ascertained specifically in terms of the routes of the source, transit and target countries. It was argued that the countries in which wars and poverty are prevalent and where girls are regarded as second-class citizens are the source countries; however well-developed (mostly Western) countries are target countries. For the solution to the problem, general approach models towards the issue were evaulated.The causes, methods and most prominent approaches of the international institutions, agreements and relevant legal texts towards the issue of children trafficking for the purpose of sexual exploitation were analysed and evaluated. It was understood that this problem was a common problem of the whole world and could only be solved in international cooperation.Despite the general belief and opinion that the international agreements were quite effective to cope with this problem, it was ascertained that there have been some deficiencies from the point of implementation at present. The dimensions of the problem in Turkey have been discussed and within the framework of the findings of the study, some policies to produce effective solutions to the problem have been recommended.