Toplum odaklı polislik ekseninde Türk polisinin BM Kosova misyonuna katkıları
The contribution of the Turkish police to the United Nations mission in Kosovo on the basis of community policing
  1. Tez No: 220027
  2. Yazar: TİMUR GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Odaklı (Destekli) Polislik, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetimi Misyonu, Kososva Gözlem Bilgi Sistemi, Kapalı Devre Televizyon Sistemi, Community (Oriented) Policing, United Nations, United Nations Mission Interim in Kosovo, Kosovo Information Monitoring System, Close Circuit Television System
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Suç ve suçlu ile mücadele; insanlık tarihinin başlangıcından beri değişim ve gelişim göstermektedir. Suç türleri ve yapıları değişerek daha karmaşık hale gelirken onunla mücadele eden polis teşkilatları da Toplum Odaklı Polislik gibi yeni yaklaşımlar uygulamakta ve BM, Europol ve İnterpol gibi küresel örgütlere üye olmaktadır. Türk polis teşkilatı da yeni gelişmeleri takip ederek küresel örgütlerde yer almaya başlamıştır. Bu yeni durum bazı tartışmalara neden olmaktadır.Bu tez çalışmasının amacı, Toplum Odaklı Polislik bağlamında, Türk polisinin BM Kosova Misyonuna katkısının olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaca yönelik olarak önce mülakat soruları [EK-1] hazırlanmıştır. Daha sonra son dört yıl içerisinde BM Kosova Misyonunda çalışmış ve halen çalışmakta olan katılımcılar ile mülakat yapmak suretiyle bulgular elde edilmiştir. Bu bulguların faktör analizi yapılarak katkının boyutları açıklanmaya çalışılmıştır. Literatür taraması bağlamında suç ve suçu önleme yaklaşımlarından Toplum Odaklı Polislik, Birleşmiş Milletler Örgütü, bu örgüt içerisinde BM Kosova Misyonu ve görevli Türk polisi hakkında bilgilere tez çalışmasında yer verilmiştir.Çalışmanın bulgularından hareketle ulaşılan en önemli sonuç Türk Polisinin Toplum Odaklı Polislik temelinde BM Kosova Misyonuna Yapısal faktörler ile Tarihi ve Kültürel faktörler bağlamında çok büyük katkılarının olduğudur. Diğer taraftan Dini faktörlerin ve Ekonomik faktörlerin kısmen etkili olduğu, Siyasi faktörlerin bir etkisinin olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Struggling with crime and the criminal has been changed and developed since the existence of man. While the types and structure of crime has been changing and becoming more complex, police organisations that struggle with these are going to apply new approaches like community policing, being membership of global organisations like UN, Europol and Interpol. The Turkish police organisation has been following these new developments and started to take place in these global organisations. This new circumstance has caused some arguments.The aim of this study is that researching if the Turkish police contribute to the United Nations Mission in Kosovo. Interview questions [appendix-1] has been prepared intended for this aim in advance. After that some datas have been taken by interviewing with the participants who have worked within last four years or still working in United Nations Mission in Kosovo. It has tried to be explained the dimensions of the contribution by making factorial analyze of these datas. On the basis of scanning literature it was given placed to the knowledge about; Community Policing in crime and preventing crime, The Organisation of United Nations, UN Mission In Kosovo and assigned Turkish Police.The most important consequence with the help of datas in this study is that on the basis of community policing the Turkish Police have very big contributions by Structural factors and Historical and Cultural factors to the United Nations Mission In Kosovo. On the other hand it has seen that Religious factors and Economical factors have little effect and political factors have no effect on this contribution.