Trafficking in persons in theory and practice: Case of Turkey
Teori ve pratikte insan ticareti: Türkiye örneği
  1. Tez No: 319415
  2. Yazar: ESRA OKUTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kölelik, İnsan Ticareti, Feminizm, Seks Ticareti, Seks İşçiliği, Türkiye, Slavery, Trafficking in Persons, Feminism, Sex Trafficking, Prostitution, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı, dünyada ve Türkiye'de insan ticaretini tarihsel perspektif ile feminist bakış açısından analiz etmektir. Çalışmanın temel amacı 21. yüzyılda yeniden hortlayan insan ticaretini önlemeye yönelik temel adımları açıklamak ve Uluslararası İlişkiler'in feminist kuramları ile değerlendirmektir. Çalışmanın çıkış noktası, tarihsel boyut içinde insan ticaretinin kaynağı olarak görülen köleliğin evrimleşip modern köleliğe dönüşümünü, değişen karakterleri ile incelemektir.Son otuz yılda gerçekleşen kısıtlayıcı göç uygulamalarının sonucu olarak birçok göçmen yasal olmayan yöntemlere başvurmuş ve insan ticareti mağduru olmuştur. Kararlı göçmenleri, daha doğrusu küreselleşmenin nimetlerinden faydalanamayan, kapitalizmin çelişkilerinden kurtulmak isteyen göçmenleri kısıtlayıcı politikalar durduramamıştır. Bu durumdan faydalanmak isteyen ülkeler ve aktörler göçmen piyasasını ucuz işgücü, ev hizmetçisi ve seks işçisi olarak sömürmüştür. Bu durum insan güvenliği azaltmakta, özellikle de insan tacirleri tarafından hedef kitle olarak görülen hassas grupları tehlike altında bırakmaktadır. Cinsiyetçi söylemler ve politikalar sebebi ile mağdurların korunması sekteye uğramakta; insan ticaretine tepki ve bu sorunun algılanışı feministler tarafından eleştirilmektedir.Bu bağlamda, çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm tarihsel bir bakış açısı ile cinsel sömürüye odaklanarak kölelikten itibaren insanların metalaşmasını incelemektedir. İlk bölüm, insanların cinsel sömürüye alet edilmesini analiz etmekte, fahişeliği feminist açıdan ele almaktadır. Küreselleşme ile 21. yüzyıldaki değişimlerin modern kölelik üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Çalışmanın ikinci kısmı, insan ticaretine karşı alınan uluslararası önlemleri açıklayıp feminist açıdan değerlendirmektedir. Üçüncü kısım, Türkiye'de yaşanan insan ticaretinin cinsel sömürü boyutunu feminist bakış açısı ile yorumlamakta ve insan ticaretine karşı alınan önlemleri değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze trafficking in persons around the world and in Turkey from a historical perspective with feminist approaches. Another major aim of the thesis is to evaluate major initiatives to combat trafficking in persons that reemerged in the 21st century and its assessment from feminist theory of International Relations. The starting point of the thesis is to explore enslavement of human beings within a historical perspective and understanding how characteristics of slavery evolved from chattel slavery to trafficking in persons, modern slavery in other words.International migration includes restrictive policies in last three decades and dedicated immigrants apply illegal ways to leave their countries in which they cannot benefit from the advantages of globalization and living in the contradictions of capitalism. There are also countries and actors that benefit from these illegal movements as cheap labor, sexual enslavement or domestic slavery. This situation decreases the security of people, especially vulnerable population, who are the targets of traffickers. The perception and the response to the problem are criticized by feminists because they are gendered and do not protect victims or can prevent trafficking in persons.In this context, the thesis consists of four parts. The first part of the study develops an argument from a historical perspective. Starting from slavery, underlying causes of trafficking in persons is examined with a focus on trafficking for sexual purposes with the feminist approaches on prostitution. Second part of the thesis focuses on international efforts to prevent trafficking in persons and evaluates their success from the feminist perspective. Third part mentions sexual exploitation as a dimension of trafficking in persons in Turkey with an evaluation of feminist approach, and measures the policies and the struggle against these crimes.