Türk emniyet teşkilatının atama politikalarının analizi
Analysis of appointment politics in the Turkish police organization
- Tez No: 220029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Polis Teşkilatı, personel yönetimi, atama, The Turkish Police Organization, personel management, appointment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Atama, örgütün personel yönetiminde büyük öneme sahip olan yönetsel işlemdir. Bu yönetsel işlem, personelin örgüt içerisindeki verimli çalışmasını ve motivasyonunu önemli şekilde etkilemektedir. Bilindiği gibi tayinler, bir motivasyon unsurudur. Bu nedenle, gerek personelin verimliliği gerekse örgütün amaçladığı hedef ve misyona ulaşması için atama konusuna önem verilmesi gerekir. Bunun için örgütün etkin bir atama politikasının olması, örgütün yapısını ve yönetim kültürünü belirlemede son derece önemlidir.Üstlendiği önemli görevler itibariyle Emniyet Teşkilatı, Türkiye'deki en önemli kuruluşlardan biridir. Daha kaliteli bir güvenlik hizmeti verilebilmesi ancak, kaliteli bir personel kadrosu ile mümkündür. Bu nedenle Türk Polis Teşkilatında tayinlere son derece dikkat edilmesi, atamalarda asla liyakattan başka bir şey aranmaması gerektiği açıktır.Türk Emniyet Teşkilatının Atama Politikalarının Analizi adını taşıyan bu çalışmamızda Türk Polis Teşkilatında atama politikası derinliğine incelenmiş ve mevcut koşullar altında uygun çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Türkiye' de geleneksel yönetim anlayışı ve atama politikası, yönetimin bir parçası olan Türk Polis Teşkilatında da etkisini göstermektedir. Hemen hemen bütün kamu kuruluşlarında atama politikalarının yetersiz olduğu günün şartlarına uygun objektif bir atama politikasının belirlenerek uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Having most important role in the personnel management, appointment is an administrative process. This administrative process affects personnel?s efficiency and motivation in the organization. Appointment is a fact of motivation. Therefore, it is attached importance to matter of appointment both personnel?s efficiency and organization?s achievement. Thus, an organization must have an efficient appointment policy. This policy is very significant in determination of organization?s structure and culture of management.The Police Organization which have important missions is one of the most significant institution in Turkey. To be given better security service only possible with better staff. Therefore, The Police Organization must pay attention to appointments and only regard to competence.In this study, appointment policy was deeply searched and offered suitable resolutions in present conditions. In Turkey, traditional management intelligence and appointment politics influence The Turkish Police Organization which is the part of the state. As a result, it was inferred that almost all public institutions? appointment politics are ineffective and it is necessary to define suitable appointment politics to perform.