MEB tarafından hazırlatılan ilköğretim 4. ve 5. sınıf matematik ders kitaplarındaki etkinliklere ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri
The views of teachers and students on the activities in the course books prepared by the ministry of education for the fourth and the fifth classes in primary education
- Tez No: 220057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretiminde Teknoloji Kullanımı, İlköğretim Matematik Eğitimi, İlköğretim, Matematik Ders Kitabı, Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri, The Usage of Technology in Teaching Maths, Teaching Maths in Primary School, Maths Course Book, Teaching and Learning Activity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmada, MEB tarafından hazırlatılan ilköğretim 4. ve 5. sınıf matematik ders kitaplarında yer alan etkinliklere ilişkin, öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemek ve belirlenen görüşlere dayalı olarak bu etkinliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada örneklem olarak 2005?2006 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Bolu merkez ilçe ve Gerede ilçe merkezindeki ilköğretim okullarından basit tesadüfî örnekleme yöntem ile belirlenen 34 ilköğretim okulundaki öğretmenlerden rasgele yolla seçilen 177 öğretmen ve küme örnekleme yöntem ile belirlenen 18 ilköğretim okulundan rasgele yolla seçilen 868 öğrenci olmak üzere toplam 1045 kişi seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafında geliştirilen ve pilot çalışması yapılan öğrenci ve öğretmen anketleri kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Çözümlenen veriler, frekans ve yüzde dağılımları, faktör analizi, tek yönlü varyans analizi tabloları halinde sunulmuştur. Araştırma sonucu elde edilen verilere göre:Araştırmaya katılan öğretmenlerin %55,4'ü ders kitaplarındaki etkinliklerin programda yer alan etkinliklerle tutarlı olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenler kitaplarda yer alan etkinliklerin öğrenciler tarafından günlük hayatla kısmen ilişkilendirilebileceğini ve bu etkinliklerin kısmen yavaş öğrenen öğrencilerin öğrenebileceği düzeyde olduğunu, program ve kitaplardaki etkinlikleri destekleyici yardımcı araç gereç takımının ise olmadığını belirtmişlerdir.Öğretmenlerin görüşlerinin demografik özelliklere ilişkin değişimine bakıldığında ise; MEB tarafından hazırlatılan Matematik ders kitaplarındaki etkinlikleri, bayan öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre programa daha uygun buldukları, etkinlikleri öğrenme ilkelerine daha uygun bulan öğretmenlerin ise 11?15 yıl arası kıdem yılına sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study intends to learn the views of teachers and students about the activities in maths course books prepared by the Ministry of Education for the fourth and the fifth grade primary school students in the pilot area, and to evaluate them depending on these designed views.In this study, out of 34 primary schools in the counties of Bolu and Gerede, 177 teachers and 868 students from 18 schools overall 1045 nominees have been chosen in random with the group sampling method. The teacher-student based survey improved by the researcher has been used as a means of collecting datum. SPSS packet programme has been used in datum analysis, and this analysed datum is presented as frequency, percentage dispersion, factor analysis and one-way variant analysis tables.55,4 % of the teachers having taken place in the survey say that, the activities are cohorent with what has been achieved. And the same teachers agree that the activities in the course books can be partially corelated by the students with the daily life, and that they are in the level of slow learners, but argue that the assisting equipment set to back up is not available.When looked at the variations of the teachers? viewpoints about demographic characteristics, women teachers find the activities in the maths course books more convinient to the programme than the men colleagues. The teachers with the idea of ?more convinient to learning principles? are seen to have an avarage of 11 to 15 year- teaching experience.