İç kontrol sistemi unsurlarından kontrol faaliyetleri: Afyonkarahisar'da bir uygulama
The control activities from the elements of internal control system: An application at Afyonkarahisar
- Tez No: 220074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç kontrol sistemi, iç kontrol sisteminin unsurları, kontrol faaliyetleri, Internal control system, Element of internal control system, Control activities
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde bulunan işletmelerin iç kontrol sisteminin unsurlarından olan kontrol faaliyetlerine yönelik sergiledikleri tutumları ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma için ihtiyaç duyulan veriler Afyonkarahisar Ticaret Odası'nın belirleyip ilan ettiği Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmeler listesinde bulunan 40 farklı işletmeden anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular Anonim Şirketlerin Limited şirketlere; Büyük İşletmelerin KOBİ'lere ve gıda sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin mermer sektöründeki işletmelere nazaran daha çok kontrol faaliyetlerini uyguladıklarını göstermektedir. Ayrıca kontrol faaliyetlerinin belli bir düzen dahilinde işlemesini sağlayan temel politika ve prosedürlerin işletmelerde var olup olmadığına yönelik değerlendirme yapılmıştır. Değerlendirmede politika ve prosedürlere sahip olan işletmelerle sahip olmayan işletmelerin kontrol faaliyetlerini uygulamaları bakımından aralarında dikkate değer farklılıkların olup olmadığı incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçları neticesinde elde edilen bulgular temel politika ve prosedürlere sahip olmayan işletmelerin kontrol faaliyetlerinin hiç birini uygulamadıklarını; temel politika ve prosedürlere sahip işletmelerin kontrol faaliyetlerinin sadece bir kısmını uyguladıklarını göstermiştir. Sonuç olarak temel politika ve prosedürlerin işletmelerde olup olmamasının diğer kontrol faaliyetlerinin uygulanması açısından dikkate değer bir fark yaratmadığı bu çalışmada elde edilen veriler doğrultusunda ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to verify the attitudes for control activities which was the element of internal control system at companies in Afyonkarahisar province. Survey data obtained from 40 companies determined and declared by Afyonkarahisar chamber of commerce found in organized industrial zone by means of questionnaire method. Survey outcomes indicated that corporates better than limited companies, big companies better than SMEs and food sector better than marble sector in terms of the application of control activities. In addition, the evaluation was made about whether control activities provided by fundamental politics and procedures within certain ordinance in companies or not. Also the survey was investigated that notable differences between the companies have politics and procedures and those have not politics and procedures was found or not in terms of application of control activities. Survey data was indicated that the companies have not fundamental politics and procedures didn?t apply all part of the control activities while the companies have got fundamental politics and procedures applied only some kind of control activities. As a consequence, this study indicates that there is no notably differences between the companies whether have fundamental politics or procedures or not in terms of application of control activities.