Çay işletmelerinde etkin iç kontrol sistemi oluşturulmasının kurumsal yönetim ilkelerine etkisi üzerine bir uygulama
An application on the effect of creating an effective internal control system in tea businesses on corporate governance principles
- Tez No: 669922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çay İşletmeleri, İç Kontrol Sistemi, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Tea Enterprises, Internal Control System, Corporate Governance Principles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İç kontrol sistemi, işletmelerde hata ve hilelerin olmadığı bir organizasyonun oluşturulması, çalışmalar hakkında üst yönetime net bilgi sağlanması ve işletmelerin hedeflerine etkin bir şekilde ulaşması için en uygun çalışma ortamını sunmaktadır. İç kontrol sistemi aynı zamanda kurumsal yönetimi destekleyen ve her kurumda olması gereken çok önemli bir faaliyettir. Bu çalışmanın amacı, çay işletmelerinde uygulanan iç kontrol sisteminin kurumsal yönetim ilkelerine etkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda yapılan analizler sonucunda iç kontrol sistemi unsurlarından kontrol ortamının kurumsal yönetim ilkelerinden sorumluluk ve hesap verebilirliğe etkisinin olduğu, risk değerlendirme unsurunun, sorumluluk, şeffaflık ve hesap verebilirliğe etkisinin olduğu, kontrol faaliyetleri unsurunun sorumluluk, şeffaflık, adillik ve hesap verebilirliğe etkisinin olduğu, bilgi ve işlem unsurunun sorumluluğa etkisinin olduğu, son olarak izleme alt unsurunun ise sorumluluk ve adilliğe etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çay işletmelerinin özel sektöre ve kamuya ait olmaları ile; iç kontrol sistemi ve kurumsal yönetim ilkeleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular neticesinde işletmelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The internal control system offers the most suitable working environment for the establishment of an organization free of errors and frauds, providing clear information to the senior management about the works and for the enterprises to reach their goals effectively. Internal control system is also a very important activity that supports corporate management and should be in every institution. The purpose of this study is to determine the effect of internal control system applied in tea establishments on corporate governance principles. As a result of the analyzes made in line with this purpose, the control environment, which is one of the elements of the internal control system, has an effect on the responsibility and accountability from the corporate governance principles, the risk assessment element has an effect on responsibility, transparency (transparency) and accountability, and the control activities element has an effect on responsibility, transparency, fairness and accountability. It has been determined that the information and processing element has an effect on the responsibility, and the monitoring sub-element has an effect on responsibility and fairness. In addition, by the fact that tea enterprises belong to the private sector and the public; It has been determined that there is a significant difference between the internal control system and corporate governance principles. As a result of these findings, suggestions were made to the enterprises.