İlköğretim ders kitaplarının görsel boyut ve içerik tutarlılığı açısından incelenmesi
A research on coherence of visual dimension and content in textbooks of primary school
- Tez No: 220102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Elementary School, Text Book, Content, Visual Imagining, Educational Imagining
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İlköğretim Okullarının I. Kademesinde okutulmakta olan 4. ve 5. sınıf Sosyal Alan ders kitaplarının, görsel boyut ve içerik tutarlılığı açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın alt problemlerini, ünite başlıkları-konu başlıkları, konu başlıkları-metin ana fikri, konu başlıkları-görsel ögeler ve metin ana fikri-görsel ögeler tutarlığının boyutları oluşturmuştur. Araştırma tarama modeli niteliğindedir. Araştırmanın evrenini, 2007?2008 eğitim-öğretim yılı İlköğretim I. Kademede okutulan Sosyal Alan ders kitapları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, İlköğretim I. Kademe 4. sınıf Türkçe, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Trafik Güvenliği ve 5. sınıf Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi ders kitapları olmak üzere toplam 7 adet ders kitabı oluşturmuştur. Veriler, her bir ders kitabının ünite ve konularını içeren ve ?Hiç, Az, Orta, Çok ve Tamamen? derecelerinden oluşan tablolar aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda verilmiştir:1-İlköğretim I. Kademe 4. ve 5. sınıflar Sosyal Alan ders kitaplarının, görsel boyut ve içerik tutarlılığı kısmen yeterli düzeydedir.2-İlköğretim I. Kademe 4. ve 5. sınıflar Sosyal Alan ders kitaplarında, ünite başlıkları ile konu başlıkları yüksek oranda tutarlıdır.3-İlköğretim I. Kademe 4. ve 5. sınıflar Sosyal Alan ders kitaplarında, konu başlıkları ile metin ana fikri yüksek oranda tutarlıdır.4-İlköğretim I. Kademe 4. ve 5. sınıflar Sosyal Alan ders kitaplarında, konu başlıkları ile görsel ögeler tutarlılığı orta düzeydedir.5-İlköğretim I. Kademe 4. ve 5. sınıflar Sosyal Alan ders kitaplarında, metin ana fikri ile görsel ögeler tutarlılığı düşük düzeydedir.Anahtar kelimler: İlköğretim, Ders Kitabı, İçerik, Görsel Tasarım, Eğitsel Tasarım.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was exam to coherence of visual dimension and content in 4. and 5. grade social field text books in first level of elementary school in Turkey. The sub-problems of research are coherence of unit-subject heading, subject heading-text central theme, subject heading-visual element and text central theme- visual element. Survey research model was used as research method. The universe of research is social field text books which are using in first level of elementary schools 2007-2008 periods. Sample of research is constituted of total 7 social field text books of first level of elementary school. These are 4. grade text book of Turkish Language, Social Studies, Religion Culture and Ethics, Traffic safety and 5. grade text book of Turkish Language, Social Studies, Religion Culture and Ethics. Data was collected by tables which consist text book unit and subject and ranked ?not at all, seldom, average, much and completely.? Research results are given below:1-Coherence of visual dimension and content in 4. and 5. grades social field text books in first level of elementary school is partly adequate.2-Coherence of unit-subject heading of 4. and 5. grades social field text books in first level of elementary school is highly adequate.3-Coherence of subject heading-text central theme of 4. and 5. grades social field text books in first level of elementary school is highly adequate.4-Coherence of subject heading-visual dimension of 4. and 5. grades social field text books in first level of elementary school is average level.5-Coherence of text central theme -visual dimension of 4. and 5. grades social field text books in first level of elementary school is lower level.