Evolution of EU's development policy
Avrupa Birliği kalkınma politikasının evrimi
- Tez No: 220115
- Danışmanlar: DR. CENGİZ AKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Economics, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cotonou, Kalkınma Politikaları, Milenyum Kalkınma Hedefleri, Yaoundé, Cotonou, Development Policy, Millenium Development Goals, Yaoundé
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Küresellesme süreci dünyaya büyük bir zenginlik kazandırmakla beraber bu zenginligin dagıtılmasında aynı cömertligi gösterememistir. Bu süreçte zengin ve fakir arasındaki uçurum artarken kalkınmakta olan ülkelerin sorunları ve kalkınma politikaları giderek önem kazanmıstır. Tüm bu süreçlerde kendisi de aynı zamanda bir kalkınma modeli olan Avrupa Birliginin oldukça büyük bir rolü vardır. Dısarıdaki ülkelere en büyük resmi yardım veren ve en büyük ticaret hacmine sahip olan bir birligin kalkınma politikalarındaki degisimin incelenmesi gelecekle ilgili analizlerin yapılması için gereklilik arz etmistir. Bu baglamda birinci bölümde Avrupa Birligi içinde Kalkınma Politikalarını etkileyen faktörler üzerinde durulmustur. Üye ülkelerin etkileri, AB'nin yasadıgı genislemeler göz önünde bulundurulurken, Soguk Savasın bitisi ve küresellesme süreci içinde degerlendirmeler yapılmıstır. kinci bölümde, daha bütünlesik bir çalısma için uluslararası arenada kalkınma alanında çalısan uluslararası örgütlerin bir analizi ve Avrupa Birligi ile olan iliskileri irdelenmistir. Üçüncü ve son bölümde ise Afrika, Karayip ve Pasifik ülkeleri özelinde yapılan anlasmalar ve politikalar çerçevesinde AB'nin kalkınma politikalarının son aldıgı hal ve Milenyum Kalkınma Hedeflerine ulasmadaki katkısının ne olabilecegi gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalisation process hasn?t been that generous in the allocation of richness gained while it is continuing to accumulate capital with an increasing speed. While the gap between poor and rich is getting larger, problems of developing countries and the politics of development are becoming much more important. European Union, itself a model of development, has a great role during all these processes. As the biggest offical aid donor and trading block of the world, the analysis of European Union?s development policies constitutes itself a necessity for profound comprehension of development policies future. In this context an analysis of factors effecting European Union?s development policies has been made in the first part. The evaluations are made in the context of the end of Cold War and Globalisation while analysing the member states influence and enlargements of Union. In the second part, in the concern of an integral study the international organisations working in the field of Development and their relations with the European Union has been studied. In the third and the last part, the last situation in the European Development Policy and its contribution to reach Millenium Development Goals has been demonsrated in the context of agreements made by African, Caribbean and Pacific countries